Mladi gasilci na delovnem srečanju

sela, gasilci-mladina, zbor, priznanja, značke

Peti zbor mladine PGD Sela

Pred dnevi so se na 5. zboru zbrali mladi gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Sela, ki spadajo v gasilsko zvezo Videm. Društvo ima danes 38 mladih članov, od tega 19 pionirjev, 13 mladincev in šest pripravnikov. Letnega zbora se je letos udeležilo 27 članov, mladi pa so ob predhodni pomoči mentorjev sami izpeljali celotno delovno srečanje.

Mladi gasilci PGD Sela v Občini Videm na januarskem delovnem srečanju. Foto: PGD Sela

Najprej so izvolili delovno predsedstvo, nato pa poročali o delu pionirjev, mladincev in pripravnikov v preteklem letu. V letu 2017 so nanizali nekaj odmevnih tekmovalnih uspehov: mladinci so postali podprvaki 16. državnega kviza gasilske mladine, ekipa pionirjev je na tem kvizu dosegla 10. mesto, ekipa pionirk pa je na regijskem gasilskem tekmovanju dosegla odlično 3. mesto in si s tem priborila vstopnico za letošnje državno gasilsko tekmovanje. Sicer pa je bilo iz poročil še razbrati, da so se mladi gasilci lani družili na 3. taboru gasilske mladine na Selih, se udeležili tabora pri prijateljih gasilcih v Središču ob Dravi, društvo je uspešno izpeljalo tekmovanje v gasilski orientaciji za mladino, sodelovali so na Florjanovi nedelji in v oddaji Radia Ptuj, za konec leta pa se že tradicionalno odpravijo na drsanje v Ledno dvorano Maribor in na ogled enega izmed bližnjih gasilskih društev.

Načrt dela za leto 2018 je podal Matjaž Klasinc, mentor mladine v PGD Sela in predsednik Mladinske komisije Gasilske zveze Videm. Pred petimi leti so v društvu začeli sistematičen pristop k delu z mladimi, danes pa se že veselijo bogatih sadov požrtvovalnega dela. Podobne smernice so začrtali tudi za letošnje leto, v ospredju pa ne bodo le gasilke veščine in tekmovanja, ampak tudi druženja, nove izkušnje in vrednote, pomembne in koristne za vsakdanje življenje.

Mladi gasilci so prejeli priznanje in značko za veščini likovnik in vodič. Foto: PK

Ob koncu je sledila še slovesna podelitev priznanj in značk za veščini likovnik in vodič, ki so ju mladi osvojili na lanskem gasilskem taboru. Pri podelitvi se je mentorjema M. Klasincu in Alešu Sitarju pridružil župan Občine Videm Friderik Bračič. V neuradnem delu srečanja so si mladi gasilci ogledali risanko in se nato okrepčali še s picami.

Petra Krajnc, foto: PK