Minister Šabeder napovedal začetek gradnje ptujske urgence v prihodnjem letu

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je danes obiskal Splošno bolnišnico Ptuj, je po pogovoru z vodstvom bolnišnice napovedal, da se bo gradnja urgentnega centra začela prihodnje leto.

Ptujsko bolnišnico je po več mesecih prizadevanja danes vendarle obiskal minister za zdravje Aleš Šabeder. Foto: Ministrstvo za zdravje
Minister za zdravje Aleš Šabeder je ob današnjem obisku ptujske bolnišnice, ki je že nekaj v pričakovanju začetka gradnje urgentnega centra, zatrdil, da je finančna konstrukcija projekta zagotovljena, gradnja pa se bo začela kmalu. Po vseh predvidevanjih naj bi urgentni center leta 2021 že opravljal svojo vlogo.

Na srečanju ministra za zdravje Šabedra z vodstvom bolnišnice in županjo Ptuja Nuško Gajšek so izpostavili likvidnostne težave bolnišnice, odpisano in staro opremo ter nekatere kadrovske težave. Po devetih mesecih letos ima ptujska bolnišnica 26 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Kot je povedal minister za zdravje, se je težav v zadnjem obdobju nabralo ogromno. Ob tem je povedal: “Skupaj lahko veliko naredimo. Zagotovo pa vseh težav ali pa izzivov, ki jih ima bolnišnica, ne moremo rešiti naenkrat. Ampak če bomo na vsakem srečanju uspeli rešiti kakšno zadevo, pa mislim, da bomo naredili že bistven korak naprej.”

Ministrstvo denar za gradnjo ptujske urgence prenaša v naslednje proračunsko obdobje. Foto: TM

Minister Šabeder: Ministrstvo denar za gradnjo ptujske urgence prenaša v naslednje proračunsko obdobje

Prioriteta ptujske bolnišnice je izgradnja novega urgentnega centra. Po poročanju Ministrstva za zdravje ministrstvo projekt izgradnje podpira in zanj bodo prispevali del sredstev, seveda v okviru zmožnosti proračuna. Na ministrstvu so v naslednjem proračunskem obdobju 2020/2021 zagotovili sredstva za izgradnjo urgentnega centra, vendar so sredstva za investicije omejena. Višina sredstev bo znana po potrditvi končnega proračuna Ministrstva za zdravje, so poročali danes.

“Ministrstvo za zdravje denar za gradnjo ptujske urgence prenaša v naslednje proračunsko obdobje, gre za nekaj več kot štiri milijone evrov. Zelo dobro smo na ministrstvu seznanjeni tudi z likvidnostnimi težavami te in drugih bolnišnic. Izgube se počasi zmanjšujejo. Mi bomo seveda pomagali, a vedeti je treba, da kar 96 odstotkov našega proračuna predstavljajo fiksne postavke, zato je denarja za tovrstno pomoč v resnici malo,” je na Ptuju danes poudaril minister Šabeder.

Dodajmo še, da je v pripravi trenutno manjši projekt za ptujsko urgenco, ki naj bi bil dokončan še letos. “Ko bo zadeva na papirju, bomo seveda znova stopili skupaj, vsekakor pa je posluh ministrstva za izgradnjo urgentnega centra. Na to smo najponosnejši,” je povedala direktorica bolnišnice Ptuj Anica Užmah.

Foto: Ministrstvo za zdravje, TM