Minister dr. Simoniti si je ogledal obnovljen del gradu Borl

V sklopu prizadevanj Ministrstva za kulturo za ohranjanje kulturne dediščine se je leta 2020 v Podravski regiji začela obnova dela gradu Borl, v katerem bo v prihodnosti na ogled stalna prirodoslovna razstava. Obnovljen del gradu si je minister za kulturo dr. Vasko Simoniti ogledal skupaj z županjo Občine Cirkulane Antonijo Žumbar, župani sosednjih občin in zainteresirano javnostjo.

 

Grad Borl stoji na strmi skalni pečini tik nad sotočjem reke Drave in potoka Bele. Njegovi začetki segajo v 12. ali 13. stoletje. Po letu 1980 je bil grad večinoma zaprt za javnost, odpiral se je le občasno, v času kulturnih prireditev na gradu.

Obnova gradu je potekala v okviru projekta Interpretacijsko–informacijski center območja Natura 2000 – Grad Borl. Gre za enega od dveh projektov za ohranjanje naravne in kulturne dediščine na porečju Drave v sklopu Programa upravljanja območij Natura 2000. Projekt sta z dvema milijonoma evrov sofinancirala Ministrstvo za kulturo in Evropski sklad za regionalni razvoj. Ministrstvo za kulturo je prispevalo 400.000 evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj je prispeval 1,6 milijona evrov.

Skupaj je obnovljeno 1293 m2 površine gradu – pritličje in nadstropje vzhodnega trakta ter pritličje in nadstropje osrednjega trakta, kjer sta kapela in viteška dvorana. Zaradi boljše dostopnosti do viteške dvorane sta obnovljena tudi stopnišče ob srednjem traktu in del arkadnega hodnika v pritličju in nadstropju. Poleg pritličij in nadstropij je obnovljen tudi del kletnih prostorov.

Obnova dela gradu, ki se je zaključila leta 2021, ter postavitev inovativne in sodobne predstavitve območja Natura 2000 oziroma stalne prirodoslovne razstave so tako prvi koraki, ki bodo pomembno prispevali k oživitvi gradu.

V ospredju stalne prirodoslovne razstave, ki povezuje kulturno dediščino z biotsko raznovrstnostjo in bo kmalu na ogled tudi širši javnosti, je reka Drava. Drava nosi izjemen pomen za življenje človeka, saj s svojo dinamiko in procesi kroji njegovo življenje ter oblikuje raznolika življenjska okolja z veliko biodiverziteto. Razstava bo razdeljena v tri sklope, dva bosta na prostem, tretji, največji, pa bo v prostorih gradu ter na opazovalni točki na grajski ploščadi.

MR