Minister dr. Logar z zunanjim ministrom Araújom o krepitvi političnega in gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo

Minister dr. Anže Logar v pogovoru z ministrom Ernestom Araújem.

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in brazilski minister za zunanje zadeve Ernesto Araújo sta v današnjem pogovoru preko avdio-video povezave potrdila tradicionalno dobre odnose med državama in obojestranski interes za njihovo nadaljnjo krepitev.

 

Brazilija je ena ključnih političnih in gospodarskih partneric Slovenije v Latinski Ameriki ter edina država iz te regije, ki ima v Ljubljani odprto rezidenčno veleposlaništvo. Državi sta v 28 letih razvili uspešno dvostransko sodelovanje, po mnenju obeh strani pa še naprej obstajajo številni potenciali za njegovo nadaljnjo krepitev.

Ministra sta še posebej poudarila interes za utrjevanje političnega dialoga ter številne priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Blagovna menjava med državama že sedaj predstavlja skoraj polovico celotne menjave Slovenije z regijo Latinske Amerike in Karibov. Izrazila sta tudi zadovoljstvo nad vzpostavljenim sodelovanjem na področju znanosti, tehnologije in izobraževanja, tudi preko neposrednega sodelovanja med strokovnimi ustanovami iz obeh držav.

Minister dr. Logar je predstavil priprave na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Izpostavil je pozornost, ki jo bomo v tem času namenili latinskoameriškim temam. Spomnil je, da je Brazilija ena od dveh strateških partneric Evropske unije v tej regiji, odnosi z njo pa potekajo tudi v okviru sodelovanja med EU in povezavo Mercosur.

Ministra sta se dotaknila še sodelovanja v multilateralnih forumih ter si izmenjala informacije o spopadanju s pandemijo covida-19.

MR