Miklavž že na poti

miklavž, sveti-nikolaj, obdarovanje

Nocoj bo obdaril vse pridne otroke

S prihodom Miklavža v začetku decembra v naše domove vstopi tudi praznično predbožično vzdušje in prvega dobrega decembrskega moža se najbolj razveselijo otroci. Miklavž oziroma sveti Nikolaj otroek obišče in obdari v noči s 5. na 6. december. Miklavž ponavadi prinese suho sadje, mandarine, kakšne bombone, slikanico, pobarvanko, tople nogavice, copate in podobno. Je bolj skromen kot Božiček in dedek Mraz, a njegova darila so kljub temu izraz velike ljubezni.

Miklavž je že obiskal pridne otroke v občini Hajdina.

Miklavž bo nocoj obiskal mnoge slovenske kraje in župnije, veliki sprevodi so bili organizirani na glavnih trgih v večjih slovenskih mestih in krajih, naša ekipa pa ge je srečala v Skorbi v občini Hajdina, kjer je prišel na obisk s svojim spremstvom angelov in hudičkov. A še pred prihodom Miklavža so se na odru predstavili mladi gledališčniki KD Skorba pod vodstvom režiserke Katje Zupanič in se občinstvu predstavili v predstave Princeska na zrnu graha.

Otroška gledališka skupina KD Skorba je pred prihodom Miklavža zaigrala v predstavi Princeska na zrnu graha.

God sv. Nikolaja ali Miklavža, enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano tradicionalno obdarovanje otrok, je sicer 6. decembra, obdarovanja oziroma miklavževanja pa, pa po tradiciji poteka že večer prej. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom hodi okrog in jim prinaša darove – pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov. Podoba tega prikupnega svetnika je v nas tako močno živa že od otroških let, bolj kakor podoba malokaterega drugega svetnika.

TM