Mestno gledališče Ptuj s premiero v novo sezono

S premiero drame Zgodovina nasilja Edouarda Louisa, ki je bila 7. septembra, je Mestno gledališče Ptuj vstopilo v novo gledališko sezono. Letos napovednih šest premier.

Redni vpis v otroški abonma Kresnička in Zvezdica te v abonma odrasli – abonma Premiera in abonma Izven za dosedanje abonente so v Mestnem gledališču Ptuj (MGP) že zaključili 7. septembra, do jutri, 14. septembra, od 9. do 13. ure, pa k vpisu vabijo nove abonente.
Mestno gledališče Ptuj; foto: arhiv MGP

Obeta se evropsko, provokativno, skratka gledališko leto polno izzivov

Repertoar Mestnega gledališča Ptuj v novi sezoni 2019/2020 naj bi bil majhen, a po besedah direktorja Petra Srpčiča pomemben korak za to, da se v mestu nekaj premakne naprej, da bomo za seboj pustili lepši, boljši in bogatejši Ptuj, kot smo ga prejeli od generacij pred nami. »Tudi za to potrebujemo projekt EPK 2025. Nova sezona bo bogata in provokativna, evropska, polna izziva. Ponuja šest premier, od tega so štiri predstave nastale v koprodukciji,« je še dodal Srpčič.

Novinarska MGP o vsebini nove sezone; foto: arhiv MGP

7. septembra je bila v MGP premiera drame Zgodovina nasilja avtorja Edouarda Louisa. Predstavo v koprodukciji MGP in Mini teatra Ljubljana režira Ivica Buljan. Gre za “osebno in prodorno družbeno analizo časa, hrepenenja, migracijskih vprašanj in rasizma”, sporočajo iz MGP.

Sinoči, 12. septembra, pa je bila na ptujskem odru premierna uprizoritev znanstvenega cirkusa za mlade z naslovom Hevreka! Predstava je nastala v koprodukciji ptujskega mestnega gledališča in Zavoda Margareta Schwarzwald, avtorji predstave so Nik Škrlec, Lena Hribar in Urban Kuntarič.

Na odru Mestnega gledališča Ptuj že druga premiera nove sezone, mladinska predstava Hevreka! Foto: MGP

Novembra bo v MGP vabila premiera drame Zabava za Borisa avtorja Thomasa Bernharda v režiji Snežane Trišić. Gledališka predstava nastaja v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. Gre za neizprosno igro o dvoličnosti družbe in njenih posameznikov, ki z navidezno dobrodelnostjo poskušajo prikriti svojo čustveno hendikepiranost in željo po premoči, so zapisali v MGP.

Aprila prihodnje leto sledi premierna uprizoritev samostojne ptujske produkcije, komedije o zasebnem in javnem v času virtualne resničnosti Seks z neznancem. Ta je nastala pod peresom Laure Eason, režirala pa jo bo Renata Vidič.

V MGP tudi Škofjeloški pasijon

Skupaj s Prešernovim gledališčem Kranj bodo še isti mesec prvič uprizorili duhovno dramo oziroma misterij Škofjeloški pasijon, ki ga je na začetku 18. stoletja napisal Oče Romuald oziroma Lovrenc Marušič in velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v knjižni slovenščini. Režijo bo prevzel Jernej Lorenci. Ustvarjalci so predstavo napovedali kot zgodbo, ki je svetla in polna upanja.

Junija bo glasbeno-terasna komedija
Kot zadnja bo junija na vrsti še premiera glasbeno-terasne komedije Hit sezone, katere avtor je Rokgre in bo v režiji Matjaža Latina nastala v samostojni produkciji ptujske hiše. Ustvarjalci obljubljajo veliko znanih šlagerjev in zabaven spremljevalni program, v katerem ne bo manjkalo smeha in anekdot o časih, ko je bilo potovanje na morje najsrečnejši trenutek v življenju vsakega delovnega človeka.

Poleti še nekoliko širši sklop predstav
V jesenskem času bodo z nekaj gostujočimi predstavami v MGP opozorili na to, da potreba po festivalu Monodrame, ki ga je MGP uspešno organizirala, vendarle obstaja. Za aktualno sezono je Srpčič napovedal še sodelovanje s festivalom Arsana, ko bodo znova pripravili še obsežnejši sklop predstav in prav tam bo premiero doživela predstava Hit sezone. Vse skupaj bodo odprli z glasbeno-gledališkim spektaklom Radeta Šerbedžije in Jureta Ivanušiča.

Foto: MGP