Maske so prišle! Našli sled za izgubljenimi maskami!

Koronavirus
500.000 zaščitnih mask!

Nova vlada je priskrbela prvo pošiljko 400.000 trislojnih zaščitnih mask in jih predala civilni zaščiti.

100.000 zaščitnih mask so priskrbele tudi Slovenske železnice.

Zdravko Počivalšek: “Ravnokar smo CZ predali 400.000 troslojnih mask, v vrednosti 250.000€. Prevzeli so tudi 100.000, ki so jih zagotovile SŽ, 300.000, ki prihajajo iz Belgije, pa so tudi že naložene. Intenzivno delamo, tudi preko diplomatskih predstavništev, da jih do konca tedna zagotovimo še več.”

Zakaj so nastale težave pri dobavi zaščitnih sredstev?

Zaščitne maske
Prepozno naročena zaščitna sredstva. Foto: Twitter

Glavni razlog pomanjkanja prepotrebnih zaščitnih sredstev v prvi vrsti za zdravstveno osebje, ni v domeni transporta in dobave zaščitnih sredstev, ampak je v prepoznem naročilu. Prejšnja vlada se je dobro zavedala pomanjkanja zaščitnih sredstev v blagovnih rezervah, ampak kljub vsemu le teh niso naročili. Sedaj, ko pa je potreba po teh sredstvih velika v vseh državah EU, nastajajo tudi težave pri transportu.

Janez Janša sporoča, da je problem pri dobavi “prepozno” naročenih mask v blokiranju,  pretovora in transporta.

Predsednik vlade RS, Janša, poziva vse zavode in podjetja, ki imajo ne nujne zaloge zaščitnih sredstev, da pomagajo zdravstvenemu osebju in jih predajo RŠ CZ.

Zaščitna oprema
Janša poziva podjetja, da pomagajo zdravstvenemu osebju. Foto: Twitter

Včeraj je minister za obrambo v večernih oddajah RTV Slovenija in Pop TV izrazil resno skrb zaradi zaloge zaščitnih mask, ki so nujno potrebno vsaj za zdravstveno osebje. V nekaterih Zdravstvenih domovih jim je zaščitnih sredstev v sredo namreč že zmanjkalo. Izpostavil je, da se bo Slovenija soočila z resno zdravstveno krizo v kolikor nam zboli nezaščiten zdravstveni kader.

Sled za izgubljenimi maskami se je našla

Minister za obrambo, Javnost je šokiral s podatkom, da Nemčija na letališču zadržuje 1,2 milijona zaščitnih mask, namenjenih v Slovenijo, kar poskušajo reševati preko diplomacije. Še bolj šokanten je podatek, da je za tovornjakom, ki je iz Španije prevažal 3 milijone zaščitnih mask za Slovenijo, izginila vsaka sled. Vendar so preko noči s policijo ugotovili kaj se je zgodili z maskami iz Španije. trenutno urejajo letalske prevoze za zaščitno opremo.

Matej Tonin, minister za obrambo, sporoča, da je šlo pri dobavi 3 milijonov mask za klasično prevaro.

Po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina je bila dobava treh milijonov mask prek Italije očitna prevara. Država pošiljke k sreči ni plačala vnaprej. Ob 18:00 včeraj zvečer naj bi voznik z maskami bil v Postojni, kjer je tankal, takoj za tem pa se je kontakt z njim izgubil.

Minister je nemudoma kontaktiral direktorja policije, kjer so ugotovili, da je šlo za klasično prevaro.

Podjetje, ki ga vodi Emir Begović iz Bosne in Hercegovine je obljubil dobavo treh milijonov mask, ki nikoli niso obstajale. Dobro, da država nikoli ni plačala za te maske.

Zaščitna oprema
Sled za 3 milijoni mask se je našla. Foto: Twitter

DZ