Martinovanje v najstarejšem slovenskem mestu

ptuj, martinovanje, vinska-kraljica, princi-karnevala

Na Ptuju bodo izbrali novo vinsko kraljico

Martinovanje v mestu, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo v Sloveniji, je vedno nekaj posebnega. Letos častitljivo stoletnico obeležuje najstarejše slovensko vino – Zlata trta, ki jo hrani Ptujska klet. Martinovanje na Mestnem trgu je poklon bogati vinski tradiciji, ki razvaja brbončice, pripoveduje vinske zgodbe ter odpira vrata vinskih kleti in vinotek, sporočajo iz Zavoda za turizem Ptuj.

Letos bo v ospredju martinova sobota, 11. novembra, osrednje prizorišče pa bo ptujski Mestni trg, kjer bo živahno že dopoldne, ko bodo tam ptujski vinarji z martinovo tržnico. Dogodek bo zagotovo zanimiv tudi za najmlajše, saj bodo zanje v mesti igralnici skrbeli zabavni animatorji. Ob 11. uri bo slavnostna otvoritev ptujskega Martinovanja, sledilo pa bo imenovanje nove ptujske vinske kraljice, nastopila bosta tamburaški orkester Cirkovce in mini godba Pepi krulet, druženje s princi ptujskega karnevala pa bo že naznanilo začetek predpustnega časa. Veselo in zabavno bo vse do županove zdravice in predstavitve novega vinskega letnika. Martinov popoldan na Ptuju bo v znamenju srednjeveških vinogradniških iger in zabave, nato pa bodo za dobro zabavo skrbeli Poskočni muzikanti in Mladi gamsi.

Vinarji Osrednjih Slovenskih goric v družbi vinske kraljice Urške Repič, ki bo na martinovo soboto krono predala novi vinski kraljici. Foto: ptuj.info

Prav poseben vinsko obarvan dogodek bo na Ptuju v nedeljo, ko se bo na Vinsko potovanje skozi čas po mestu s pohodniki in ljubitelji vina odpravila Marija Hernja Masten, znana ptujska zgodovinarka in arhivarka. Vinsko potovanje bodo popestrili s postanki pri ptujskih vinarjih in spoznavanjem zanimivih ptujskih osebnosti.

TM