Maraton nadzora hitrosti na 611 lokacijah po državi

V sredo, 3. aprila, bo med 6. in 18. uro na 611 lokacijah po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Policija svetuje, da vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja.

Preverite, kje v Spodnjem Podravju bodo v sredo na vas prežali radarji. Foto: policija.si
Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo 214 policistov po vsej državi, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Sicer pa se je včeraj začela 14-dnevna preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah, v okviru katere policisti po vsej Sloveniji poostreno preverjajo, ali vozite prehitro.

Svoje aktivnosti pa bodo policisti še posebej okrepili jutri, 3. aprila, ko bo, tako kot v večini evropskih držav, tudi v Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Z njim želijo spodbuditi voznike, da vozijo po predpisih. Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli peto leto zapored in izkušnje iz preteklih leta kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev.

Z maratonom nadzora hitrosti želijo spreminjati vozniške navade

Ta podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad. Vožnja v skladu s predpisi od voznikov zahteva, da spremljajo prometno signalizacijo in se ravnajo po omejitvah hitrosti, nikakor pa ni namen nadzora, da vozniki v pričakovanju kontrol vozijo nerazumno počasi in s tem ovirajo promet. »Od voznikov torej pričakujemo, da poznajo omejitev hitrosti in da jih vseskozi spoštujejo, predvsem pa da takšen vzorec vožnje obdržijo čim dlje po zaključku nadzora. Hkrati si želimo, da bi vozniki tudi spoznali, da za vožnjo v skladu z omejitvami potrebujejo minimalno več časa, da pridejo na cilj, kot če vozijo hitreje in bolj agresivno, s tem pa tudi bolj nevarno. Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami,« sporočajo z Generalne policijske uprave.

Maraton nadzora hitrosti je evropsko usklajen, letos sodeluje že 26 držav

Ideja za maraton nadzora hitrosti se je pred šestimi leti porodila v Nemčiji in je bila po tem, ko so bile k podobnim aktivnostmi povabljene tudi ostale države članice TISPOL-a, dobro sprejeta. Letos bo tako maraton nadzora hitrosti istočasno potekal v kar 26 državah.

Lani je v maratonu nadzora hitrosti sodelovalo 23 držav in skupno 14,113 policistov. Meritve so potekale na skupno 12,876 lokacijah, kontroliranih pa je bilo 3,224,397 vozil in zaznanih 257,639 prekrškov.

Seznam lokacij, kjer bodo potekale meritve v okviru maratona nadzora hitrosti, pa lahko preverite na www.policija.si

Vir in foto: policija.si