Manj denarja za ptujsko gledališče, sezona pa odlična

gledališče, ptuj, cucki, plaketa, mo ptuj

V MGP v novi sezoni kar šest premier

Glede na pogoje, ki jih imajo v Mestnem gledališču Ptuj (MGP) in glede na sredstva, ki naj bi jih bilo vsako let manj, tako z Ministrstva za kulturo, kot tudi iz mestnega proračuna, sezono zaključujejo zelo uspešno. V sezoni 2016/17 je MGP prejelo kar sedem nagrad doma in v tujini, od tega tri na Borštnikovem srečanju vključno z veliko nagrado za najboljšo predstavo, tri mednarodne nagrade ter nagrado za najboljšo – žlahtno komedijo po izboru občinstva na dnevih komedije v Celju.
Direktor MGP Peter Srpčič pred novo sezono 2017/18: »Bogata bo, raznovrstna bo in preko zrcala življenja, kot včasih tudi poimenujemo gledališče, nam bo kazala odsev naše realnosti, stvari take, kot so. Zvrstilo se bo kar šest premier, od tega bodo štiri koprodukcije in dve samostojni lastni produkciji. Po ena predstava bo namenjena otrokom – Trnuljčica, in mladini – Cankar po Cankarju, ostale štiri pa bodo nagovarjale predvsem odrasle, in vse štiri so na tak ali drugačen način obarvane z različnimi odtenki humorja.

Od tapravih, »žlehtnih« komedij Visoka napetost in Ljubim Franja, v prvi nastopata Urška Vučak Markež in Matjaž Javšnik, v drugi pa Gojmir Lešnjak Gojc in Vlado Novak, do največje predstave prihodnje sezone – koprodukcije s Prešernovim gledališčem Kranj z naslovom Stenica, ki nas bo popeljala na humorno nostalgično popotovanje po naši skupni preteklosti ter na koncu do naše najmanjše mono stvaritve z naslovom Božiček, kjer bo pred nas v podobi gledališkega kritika stopil po rodu ptujski igralec na začasnem delu v tujini (SNG Nova Gorica) Gorazd Jakomini. Seveda bodo tukaj tudi naši štirje abonmaji: dva, namenjena otrokom, dva odraslemu občinstvu, pa še gostujoče predstave in druge prireditve, skratka …, pestro bo.«

Cucki ta teden že petdesetič

Predstava Cucki, v kateri igrajo Nenad Nešo Tokalić, Klemen Slakonja in Gojmir Lešnjak, najbolj žlahtna komedija po izboru občinstva na letošnjih dnevih komedije v SLG Celje, bodo ta teden že petdesetič stopili na oder. Predstavi bosta v četrtek, 25. in v petek 26. maja, nato pa se počasi odpravljajo na zaslužen počitek in od septembra naprej naj bi spet igrali.

Ptujskemu gledališču plaketa MO Ptuj

Župan MO Miran Senčar bo za ptujske gledališčnike pripravil sprejem v mestni hiši in jih za preteklih dobrih 20 let delovanja ter izjemno uspešno minulo gledališko sezono »nagradil« z visokim občinskim priznanjem – plaketo MO Ptuj. Sprejem v mestni hiši bo ta petek, 26. maja, ob 11. uri.

TM, Vir: MO Ptuj, foto: MGP, splet