Letošnji teden otroka v znamenju otrokovih pravic

Včeraj se je pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) začel Teden otroka, ki bo potekal do 11. oktobra, v ospredju pa bodo otrokove pravice. Številne aktivnosti so pripravili tudi v vrtcih in šolah na Ptujskem in Ormoškem, na Ptujskem gradu.

Namen letošnjega Tedna otroka je namreč otroke opozoriti na njihove pravice in dolžnosti ter poskrbeti, da jim je skozi vse leto čim lepše in da lepo izkoristijo svoj prosti čas. Istočasno pa ta teden poslanice posebej naslavljajo tudi na starše in državo.

In zakaj so ravno pravice otrok osrednja tema letošnjega Tedna otrok?

Mineva 30 let, odkar je generalna skupščina Združenih narodov sprejela konvencijo o otrokovih pravicah. Ta ozavešča, kako pomembno je, da ima vsak otrok varno otroštvo. Pravica pravic je biti otrok, je zapisal pesnik Tone Pavček. Njegova pesem Naše pravice je letošnja poslanica Tedna otroka.

Na ZPMS-ju se jim zdi po besedah Brede Krašna, generalne sekretarke ZPMS-ja, namreč pomembno, da opozorijo državo, da ne glede na veliko gospodarsko rast, ki jo dosegamo že dalj časa, več kot 45.000 otrok še vedno živi pod pragom revščine.

V Sloveniji je sicer po podatkih državnega statističnega urada v letošnjem prvem polletju živelo 313.706 otrok, mlajših od 15 let. ZPMS Teden otroka organizira že od leta 1954.

ZPMS: Pri udejanjanju otrokovih pravic ni vedno vse tako, kot bi moralo biti

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) pred začetkom Tedna otroka opozarjajo, da so otrokove pravice zakonsko dobro urejene, pri njihovem udejanjanju pa ni vedno vse, kot bi moralo biti. Generalna sekretarka zveze Breda Krašna je v pogovoru za STA izpostavila še druge težave, med drugim socialno ogrožene otroke in osip šolanja romskih otrok. V Tednu otroka si zato želijo, da bi se pogovarjali o pravicah otrok.

Ta teden pa se bo po državi zvrstilo več dogodkov, povezanih s Tednom otroka.
Teden otroka obeležujejo tudi številni vrtci in šole. To pomeni, da ta teden seveda otroci morajo v šolo, a v večjih slovenskih krajih se ob tem lahko udeležijo tudi več prostočasnih aktivnosti. Pri ZPMS so razpisali tudi likovni natečaj. Otroci in mladostniki lahko do 11. oktobra na temo otrokovih pravic ustvarite likovna dela.

Teden otroka na Ptujskem Gradu

Slovenski muzeji in galerije so v sklopu akcije Z igro do dediščine  v Tednu otroka  pripravili številne brezplačne programe in prireditve. Izkoristite to izjemno priložnost in s svojimi otroki kvalitetno preživite prosti čas. Akcijo organizira Sekcija za izobraževanje in komuniciranje Skupnosti muzejev Slovenije.

V muzejskih zbirkah na Ptujskem gradu v sklopu akcije Z igro do dediščine od 7. do 13. oktobra 2019, med 9. in 18. uro, družinam brezplačno ponujajo:

×  PROST VSTOP ZA DRUŽINE (max. 2 odrasla z otroki)

× Uporabo MUZEJSKEGA KOVČKA ob samostojnem družinskem ogledu grajskih zbirk
Le kdo je skrivnostni vitez, ki varuje vhod v Ptujski grad? Uganko razvozlate, če se z muzejskim kovčkom podate v stare čase. Kovček je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 6 let.

× Uporabo MUZEJSKIH KARTONČKOV ob samostojnem družinskem ogledu grajskih zbirk
Zakaj so grad zgradili na hribu? Kdo je nekoč živel v njem? Zakaj se maskiramo? Katero glasbilo ima tipke, pa ni klavir? Ogled grajskih zbirk je bolj poučen z muzejskimi kartončki. Kartončki so namenjeni družinam z otroki, starimi več kot 6 let.

× Sobota, 12. oktober, ob 10. uri: NA GRADU JE BILO ŽIVLJENJE 
Brezplačni vodeni ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu. 
Vodeni ogled je namenjen družinam z otroki, starimi več kot 5 let.

Foto: ZPMS, PMPO