Letošnji glasbeni festival Arsana bo že deseti

Na današnji novinarski konferenci 10. glasbenega festivala Arsana v hotelu Mitra na Ptuju so organizatorji predstavili podrobnosti o festivalu, ki bo letos potekal na Ptuju že deseto leto.

Mednarodni glasbeni festival Arsana je v zadnjih letih prerasel v enega najbolj prepoznavnih, žanrsko raznolikih glasbenih festivalov v tem delu Evrope, ki je v devetih letih ponudil preko 600 koncertov, gostil 5500 umetnikov mednarodnega slovesa in privabil blizu 250.000 obiskovalcev iz cele Slovenije, Evrope in od drugih celin.

10. glasbeni festival Arsana so predstavili na današnji novinarski konferenci. Foto: Festival Arsana

Z eminentnimi izvajalci mednarodne glasbene scene je najstarejše mesto zapisal na svetovni glasbeni zemljevid. Vrhunska klasična, jazz, etno, world instrumentalna in vokalna glasba, za vse generacije in okuse, se preliva na trgih, dvoriščih in ulicah pravljičnega mestnega jedra Ptuja. Organizatorji obljubljajo, da bo bogat tudi spremljevalni program: otroški festival, mednarodna plesna akademija, razstave in drugi dogodki.

Več kot 60 dogodkov in preko 300 izvajalcev

Po uvodni predstavitvi festivala je letošnji program, ki bo med 20. in 28. julijem na več kot 60 dogodkih predstavil preko 300 slovenskih in tujih renomiranih glasbenih umetnikov predstavil umetniški vodja in direktor festivala, Mladen Delin.

»10. obletnico Arsane in 25 let podjetja Vargas-al bomo zabeležili s posebnim pred festivalskim dogodkom: Opernim večerom na Arheološkem parku Panorama, kjer bodo s pogledom na ptujski grad pod zvezdami nastopili Opera SNG Maribor s simfoničnim orkestrom, zborom in solisti. Dogodek bo to soboto, 9. junija, ob 20.30, v primeru slabega vremena pa naslednji dan in vstop je prost,« je povedal Mladen Delin.

Vrhunci festivala bodo: Naturally 7 (ZDA), kralji acapella glasbe, ki so zasloveli po treh
svetovnih turnejah; Večer nove popevke, ki bo posvečen uglasbeni poeziji Roka Vilčnika, nastopili pa bodo Papir, Patetico, Pliš in Bilbi z gostjo Severo Gjurin; projekt EPK Maribor 2012 v zasedbi Tango story & Irena Yebuah Tiran s svetovnima plesnima prvakoma Andrejo Podlogar in Blažem Bertonceljem; Tadej Toš, Klemen Slakonja & All starts Orchestra; Vox Arsana & Vlado Kreslin, Cubismo in Magnifico.

Klasične mojstre bodo zastopali: Trio flavta, rog, klavir – Globalna glasbena vas (HR, SLO) v zasedbi Nikoline Kovač J., Lovorke Nemeš Dular in Roberta Petriča; Komorni zbor KGBL
(SLO); Ljubezenska glasba dunajskih skladateljev (MK, AUT) Milene Arsovske, Philipeja
Spiegelja in Pavla Singeja; Vladimir Miloševič (SRB), eden najpomembnejših srbskih pianistov današnje generacije; ter virtuoz Martin Belič na flavti in Ivan Ferčič na klavirju. Na odrih »Glasbe v mestu« bodo vidni slovenski jazz glasbeniki, ki delujejo v tujini: Vid Jamnik & Urgent.

Novost bo oder mladih

Detergent (SLO, ZDA, HRK), Volture Forest (SLO, DNK, JAR, SE), Marko Črnčec trio (SLO,
ZDA, ITA), Sharp 6, Maja Kevc (NDL, SLO) ter Sounds of Slovenia, kjer se bodo Boštjan
Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac sprehodili skozi slovenske etnične pokrajine. Novost
festivala bo oder mladih, kjer se bodo predstavili mladi ptujski glasbeniki in bo lociran na
Slovenskem trgu.
Umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin se je ob koncu konference zahvalil vsem, ki že vrsto let podpirajo festival, mnogim partnerjem in donatorjem ter ekipi Arsane, številnim prostovoljcem, ki soustvarjajo festival. Hkrati pa je odločno pokritiziral vodstvo občine, ki ne sledi napredku festivala, saj ga podpira že 8 let z istim proračunom, ki ga je pred tremi leti še zmanjšala. Prav tako ni zagotovila obljubljene podpore evropskemu vokalnemu kampu New York Voices, zaradi česar se kamp seli v München.
»To so pa velike napake, glede na dejstvo, da Ptuj postaja turistična destinacija in nujno potrebuje presežne zgodbe mednarodnega pomena, ki ustvarjajo dodano vrednost. Samo kamp je namreč ustvaril 1500 nočitev in preko 2500 gostinskih storitev. Zato pričakujemo takojšnje ukrepe in iskanje načinov k povečanju podpore s strani MO Ptuj,« je še dodal Delin.
Vir: Festival Arsana