Kurentovanje

Foto: arhiv kurentovanje.net

S korantovim skokom pričetek 57. Kurentovanja na Ptuju

Na svečnico, v noči na tretji februar se je s korantovim in kurentovim skokom pričelo veselo pustno dogajanje na širšem Ptujskem, s tem pa tudi vrhunec priprav na 57. Kurentovanje, enega največjih evropskih pustnih festivalov. Najstarejše slovensko mesto se je znova odelo v pisane barve in postalo slovenska pustna prestolnica.

Nekaj sto kurentov, korantov in pokačev se je zbralo v Budini pri Ptuju na domačiji Zvonka Križaja, 2. princa ptujskega karnevala Matevža Zokija in zaplesalo okoli kresnega ognja.

Okoli pol 2. ure se je dogajanje preselilo pred Mestno hišo na Ptuju. V sklopu tradicionalnega ptujskega Kurentovanja se bo na Ptuju in okolici zvrstilo prek 200 dogodkov, v treh osrednjih povorkah bo nastopilo več kot 6300 mask. Organizator Zavod za turizem Ptuj, pričakuje na ptujskih ulicah preko 100.000 obiskovalcev.

Ptujski župan Miran Senčar bo 18. februarja, ob uradni otvoritvi 57. Kurentovanja, mestno oblast predal v roke Aleša Goričana, Plemenitega Janeza Maksimilijana Gregoriča. V času 5. letnega časa, kot pustu pregovorno pravijo na Ptujskem, bo princ mesto, kot tudi vse maškare v njem, vodil vse do pokopa pusta, ki bo 28. februarja.

TM, Vir: [email protected]