Kurenti in koranti opolnoči naznanili začetek 58. Kurentovanja na Ptuju

ptuj, kurentovanje, korantov-skok

Ob močnem sneženju pričakali prvi korantov ples

Opolnoči se je s kurentovim/korantovim skokom na Ptuju tudi uradno pričelo 58. Kurentovanje. Okoli 350 kurentov, korantov in pokačev se je zbralo v Budini pri Ptuju, na domačiji 2. Princa karnevala Matevža Zokija in zaplesalo okoli kresnega ognja ter pričelo klicati pomlad.

2. princ karnevala Matevž Zoki – Zvonko Križaj je tudi letos gostil tradicionalni Kurentov/korantov skok. Foto: Janko Levanič

V soju kresnega ognja so obiskovalci na prostem ob močnem sneženju pričakali prvi ples stotin kurentov/korantov, najštevilčnejših in vsekakor najbolj priljubljenih etnografskih likov v Sloveniji. Kurentovi obhodi, ki so del kurentovega obredja, so bili lani decembra vpisani na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. UNESCO zaščita potrjuje uspešno usmeritev mnogih prireditev v sklopu Kurentovanja, med katerimi je tudi kurentov in korantov skok, ki iščejo vezi sedanjosti s preteklostjo. Kot veleva tradicija, si kurenti/koranti na ta dan prvič nadenejo svoje zvonce. Dejanje simbolizira vstop v vesel 5. letni čas, pustni čas, in začetek klicanja pomadi, dobre letine in vsega dobrega. Na včerajšnjem skoku smo lahko videli kar tri generacije kurentov; kurent za najdaljšim stažem, Janez Petrovič, ki je kurent že 76. leto, je pripeljal sabo svoja sinova in svojega vnuka, da so skupaj naznanili začetek pusta.

Zvonko Križaj,ki vsako leto izrazi gostoljublje stotinam kurentov, je za to priložnost povedal: “Danes smo priča uradnemu začetku 58. Kurentovanja. Običaj kurentovega skoka in s tem skoka v pustno dogajanje se že od leta 2001, tistega leta sem postal 2. princ karnevala, odvija na moji domačiji.” Dodal je še, da pridejo kurenti/koranti na skok samo v zvoncih, oprave pa si nadenejo kasneje. Poudaril je, da vreme za kurente/korante ni ovira, z dejanjem ne glede na sneg skočijo v pustni čas, kar so včeraj tudi storili.

Ob 11. uri etno povorka in mestna oblast v roke princu karnevala

Župan MO  Miran Senčar bo v danes. 3. februarja, ob uradni otvoritvi 58. Kurentovanja, mestno oblast predal  v roke Aleša Goričana, Plemenitega Janeza Maksimilijana Gregoriča. V času festivala bo princ mesto in vse maškare v njem vodil vse do pokopa pusta, ki bo 13. februarja.

Staro slovensko mesto, ki obljublja nova doživetja, bo 11 dni odeto v pisane prikaze etnografskih likov in pustnih mask. Na Ptuju in v okolici se bo zvrstilo preko 100 dogodkov, povezanih s pustom in etnografijo.

TM, PR Kurentovanje