Kulturniki iz Haloz nastopili v Slavoniji

Vokalno instrumentalna skupina Halonga Kulturno umetniške sekcije Kluba Halonga iz Cirkulan se je od 13. do 15. septembra predstavila v Vinkovcih na Hrvaškem. 

Nastop v Slavoniji; foto: arhiv Golc

Na osnovi Razpisa Slovenija v Slavoniji 2019 so bili kulturniki iz Haloz izbrani za sodelovanje na mednarodnem tridnevnem festivalu Slovenija v Slavoniji 2019, ki ga organizira Asociacija ART Vivendi v sodelovanju s Kulturnim centrom Vinkovci. Leta 2017 in 2018 so že uspešno predstavili Haloze in Slovenijo v okviru projekta Slovenija na Ohridu. 

Festival Slovenija v Slavoniji 2019 je letos sovpadal v eden največjih kulturnih manifestacij v republiki Hrvaški »54. Vinkovačke jeseni«. Skupno je bilo preko 550 udeležencev zbranih iz 21 različnih društev, oziroma skupin iz celotne Slovenije, 30 pa je bilo udeležencev iz treh haloških občin Cirkulane, Zavrč in Videm.

Člani instrumentalne vokalne skupine Halonga Cirkulane in spremljevalci na gostovanju. Foto: arhiv Korpič

»Na letošnjem festivalu v Vinkovcih smo se predstavili  kot »Instrumentalna vokalna skupina Halonga Cirkulane«, ki jo sestavljajo: ljudski godci KD France Prešeren iz Vidma pri Ptuju, ljudske pevke KUD Maks Furjan Zavrč in ustni harmonikarji »Potepuhi Halonga iz Cirkulan«, člani Kluba Halonga Cirkulane,« je povedala Matilda Golc, koordinatorka projekta Kluba Halonga.

V skladu s programom so v okviru drugega festivalnega dneva na slovenskem platoju zagotovili dogovorjen program slovenskih skladb in pesmi, predvsem pa so nastopajoči želeli kar najbolje predstaviti Haloze z bližnjo okolico.

Nastopile so tudi ljudske peke iz Zavrča; foto: arhiv Golc

Udeležba na festivalu je priznanje za njihovo dosedanje požrtvovalno amatersko kulturno umetniško delovanje, je poudarila Matilda Golc, ki je dodala, da so jim na festivalu omogočila tudi društva, iz katerih so bili nastopajoči, vse tri haloške občine Cirkulane, Zavrč in Videm, tudi občina Vinkovci ter donatorji, čeprav pa so velik del stroškov pokrili kar sami udeleženci festivala.

Slavonijo doživeli tudi po turistični plati

Vsi udeleženci festivala so doživeli Slavonijo tudi ob turističnem spremljevalnem programu, ki se je začel ob prihodu v Vinkovce, ko so sprejeli tudi svojo razpoznavno festivalno tablo. Vodič jim je nato predstavil Vukovar, kjer so si ogledali Memorialni center domovinske vojne, po Donavi so se zapeljali z ladjo in si ogledali križ na izlivu reke Vuke v Donavo. Ogledali so si tudi  hišo nobelovca Lavoslava Ružičke, dvorec grofa Eltza, nato pa so pot nadaljevali proti Iloku, kjer so si ogledali stare Iloške vinske kleti. Sprehodili so se tudi po starem mestnem jedru in si ogledali cerkev sv. Kapistrana, dvorec Odescalchi n TN Principovac, od koder je bil prekrasen pogled na Vojvodino.

Srečanje z županom občine Vinkovci

Prvi dan so zaključili s spremljanjem predstavitve slovenskih folklornih skupin in na spoznavnem večeru v hotelu Admiral, kjer je bil prisoten župan občine Vinkovci in drugi predstavniki projekta »Vinkovaških jeseni«. V hotelu so z županom občine Vinkovci izmenjali tudi priložnostna darila.

Odlično se je predstavila skupina ustnih harmonikarjev Potepuhi iz Cirkulan; foto: arhiv Golc

Drugi dan po zajtrku so obiskali mestni muzej, kjer so si ogledali arheološke in etnološke postavitve, pripovedi o antični zgodovini mesta Vinkovci. Po ogledu muzeja so se sprehodili  po »Barokli jezgri« z motivi Oriona, ogledali smo si cerkev sv. Euzeija in Poliona, zgodnje romanske cerkve sv. Ilije na Meraji. Nadaljevali so pot proti mestnemu jedru Đakova in  znameniti katedrali sv. Petra.

Prejeli tudi mednarodni certifikat za udeležbo

»V soboto zvečer smo zaključili z nastopom na osrednjem odru, kjer nas je spremljalo in pozdravilo nekaj tisoč obiskovalcev »Vinkovačkih jeseni«. V nedeljo dopoldne smo si ogledali še mimohod otroških folklornih skupin s preko 2000 nastopajočimi. Vsi nastopajoči smo prejeli tudi mednarodni certifikat za udeležbo na festivalu. Naš povratek smo s prijetnimi občutki zaključili v nedeljo zvečer,« je svoje pripovedovanje o nedavnem gostovanju v Slavoniji zaključila Matilda Golc.

Foto: arhiv Golc, Korpič