Krvodajalstvo na Ptuju: Tradicija, plemenitost in humanost

Krvodajalci se zavedajo, da je kri nenadomestljivo zdravilo, ki si ga lahko podarimo le ljudje med seboj, zato so prostovoljnost, neplačanost in anonimnost pomembni temelji za preskrbo z varno krvjo. V Sloveniji imamo letno okoli 1180 krvodajalskih akcij, na Ptuju pa ima krvodajalstvo dolgo in močno tradicijo.

 

Med vitezi podravskega krvodajalstva je tudi Vinko Baklan iz Cirkovc, Drago Dobnik iz Kungote pa je prav tako postal vitez krvodajalstva. V rdečem križu Cirkovce se lahko pohvalijo s številnimi vitezi krvodajalstva, med katerimi je tudi predsednik komisije za krvodajalstvo pri območnem združenju Rdečega križa Ptuj in krajevnega odbora Rdečega križa Cirkovce Martin Golenko, ki je rekorder v darovanju krvi.

Čeprav število mladih krvodajalcev v Sloveniji upada, se na Ptuju povečuje. Darovanje krvi je namreč plemenito in humanitarno dejanje ter najvišja vrednota pomoči med ljudmi, ki ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo. Le redki se lahko ponosno pohvalijo s tako plemenitimi posamezniki, ki svojo humanitarnost prenašajo iz generacije v generacijo.

Vir: net-tv.si