Kršitve in nepravičnost: nezakonit odvzem živine razkriva pomanjkanje spoštovanja do slovenskega kmetijstva

Forum za kmetijstvo in podeželje pri Slovenski demokratski stranki (SDS) je izrazil močno zaskrbljenost in neodobravanje glede nedavnih dogodkov, povezanih z nezakonitim odvzemom živali s kmetije v Posavju. V izjavi so poudarili, da so takšna dejanja kršitev temeljnih pravic in zakonodaje ter izrazili ogorčenje nad odločitvami, sprejetimi s strani predstavnikov nevladnih organizacij, ki po njihovem mnenju nimajo dovolj praktičnih izkušenj s kmetijstvom.

 

V svojem odzivu na odvzem so zapisali, da so na kmetiji uredili rejo in zagotovili dobrobit rejnih živali. Izrazili so tudi zadovoljstvo nad umikom inšpektorice Danuše Štiglic iz postopka in pričakujejo njeno izredno odpoved zaradi prekoračitve pooblastil.

Poleg tega Forum pričakuje ukrepanje policije glede nezakonitega vstopa osebe Valerije Podgornik na kmetijo in zahteva nujne spremembe v zakonodaji, ki ureja zaščito živali, s poudarkom na uskladitvi s stroko in ustavo. Prav tako zahtevajo izdajo smernic za izboljšanje dobrobiti živali na slovenskih kmetijah.

Lastnik kmetije, Timotej Možgan, je ob vračilu prvih krav izrazil zaskrbljenost glede njihovega zdravstvenega stanja, o katerem bo podrobneje poročal veterinar. Vrnitev preostalih živali je bila zaradi vremenskih razmer prestavljena na prihodnji teden.

Direktor inšpekcije za varno hrano Fabian Kos je ob tem poudaril, da so živali skladno označene in da bodo stroški oskrbe in prevozov živali obravnavani naknadno. Glede Danuše Štiglic je bilo izdano opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi in ji je bilo odrejeno drugo delo izven področja dela inšpekcije za varno hrano.

Kmetijsko gospodarska zbornica pozdravlja vračilo živine, vodja centra za dobrobit živali Ožbalt Podpečan pa je izpostavil, da so v celotnem postopku najbolj trpele živali.

V izjavi so v Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS poudarili, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da dvignejo ugled slovenskega kmeta, družinskih kmetij in celotne verige preskrbe s hrano v Sloveniji. Kot je dodal Timotej Možgan, bodo v zvezi z dogodki sledile tudi pravne akcije.

MR