Kreditna sposobnost se drastično niža, obroki se višajo!!!

V letu 2023 se bo minimalna plača dvignila za 129 evrov in bo znašala 1203 evre bruto. To je vsekakor dobro za vse prejemnike minimalne plače in tega so gotovo zelo veseli. Ampak to za sabo potegne veliko stvari, na katere na vladi niso pozorni, čeprav jih stroka že dolgo opozarja na posledice parcialnih ravnanj.

 

Kaj nam pomaga višja plača, če se zaradi tega višajo cene!!!

Z dvigom plač se vsi strinjajo, vendar bi morali sprejeti tudi ukrepe, ki bi ublažili negativne posledice dviga minimalne plače. Kruta je tudi realnost, da se zaradi dviga minimalnih plač dražijo tudi različne storitve, ki potem izničijo učinek višje plače. Vlada pa, kot smo doslej navajeni, nič.

Zato je poslanka SDS Suzana Lep Šimenko na ministra za finance Klemna Boštjančiča naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vplivom dviga minimalne plače na kreditno sposobnost ljudi.

Kreditna sposobnost se drastično niža, obroki se višajo

Z dvigom minimalne plače se namreč dvigne tudi znesek, ki mora posamezniku ostati na obnost računu za preživetje, pri izračunu kreditne sposobnosti. Kar seveda pomeni, da je obrok kredita, ki ga posameznik lahko najame manjši in posledično to pomeni tudi nižji znesek posojila.

V izračunu, ki so ga naredili v časniku Finance so izračunali, da bi nekdo s povprečno slovensko plačo, ki živi v dvostarševski družini in ima dva otroka imel pred dvigom kreditno sposobnost 541 eurov mesečno, po dvigu minimalne plače pa le še 444 eurov. Pred dvigom minimalne plače bi lahko najel za okoli 107.000 eurov posojila za obdobje 30 let, po dvigu minimalne plače pa le še 87.000 eurov.

Hkrati pa se zaradi konstantnih dvigov euriborja številnim kreditojemalcem, ki imajo kredite sklenjene s spremenljivo obrestno mero, zadnje mesece zelo dražijo krediti, kar za številne pomeni vedno težje plačevanje obrokov. Rasti euriborja še zaradi visoke inflacije ni videti konca.

Spoštovani minister:

– Kaj nameravate narediti, da se bo zmanjšal vpliv dviga minimalne plače na kreditno sposobnost ljudi?

– Kolikšno je razmerje sklenjenih kreditov, ki jih imajo fizične osebe s sprejemljivo obrestno mero napram tistim, ki imajo kredite sklenjene s fiksno obrestno mero?

– Ali kot minister spremljate situacijo na tem področju ter kaj nameravate storiti, da zadolženost prebivalcev ne bo vse bolj kritična?

Vir: sds.si

MR