Koža – zrcalo zdravja in lepote

Koža je naš največji organ in predstavlja 20 % človekove teže. Dobro je, da poznamo svojo kožo in jo kar najbolje negujemo.

Z nekaterimi ukrepi negujemo svojo kožo, da ostaja lepa in zdrava. Foto: iStockphoto
Za naše telo koža opravlja življenjsko pomembne naloge, saj je meja med zunanjim in notranjim svetom organizma. Tako lahko oddaja vodo, da se hladimo, ali pa je s pomočjo svojih maščobnih celic zaščita pred mrazom. Koža mora biti na otip prijetna, gladka in napeta, žametna, dovolj mastna in primerno vlažna, svetuje Metoda Žitnik Meško, mag. farm., iz zasebne Lekarne pri Sv. Martinu na Hajdini.
Metoda Meško Žitnik; foto: Matija Brodnjak

Celice kože so zgrajene iz aminokislin, ki so v beljakovinah. Kakovost beljakovin, ki jih zaužijemo, se meri po tem, koliko našemu telesu lastnih beljakovin bo iz zaužitih beljakovin telo izdelalo.

Dovolj beljakovin bomo imeli na razpolago, če bomo uživali mleko in mlečne izdelke, meso, ribe, jajca, stročnice in sojo. Pa vendar koža ljudi ni enaka. Nekateri imajo suho, tanko kožo, drugi mastno in grobo. Obstaja več tipov kože, in če poznamo svojega, lahko z nekaterimi ukrepi negujemo svojo kožo, da ostaja lepa in zdrava.

Hrana za zdravo kožo; Foto: arhiv Klub Gaia

Suha in občutljiva koža

Kar 70 % vseh žensk v Evropi meni, da je njihova koža zelo občutljiva, vendar ima samo 12 % teh žensk prirojeno občutljivo kožo. Občutljiva koža je vedno suha. Če toliko žensk misli, da imajo občutljivo kožo, to verjetno v večini primerov drži. Zaradi onesnaženega okolja, nepravilne nege, duševnih in telesnih stresov suha koža resnično lahko postane občutljiva.

Suha koža je tudi sicer najbolj občutljiva. Tipični prepoznavni znaki občutljive kože so: razdraženost, rdečica, občutek, da kožo vleče, luščenje in srbenje. Ti znaki so odziv na kozmetične posege, mraz, sonce in onesnaženi zrak. Občutljiva koža potrebuje posebno nego.

Nega občutljive kože

Pri negi občutljive kože ni pomembno, ali je naravno občutljiva ali pa je postala občutljiva zaradi vplivov okolja. Takšno kožo je treba skrbno negovati in ne prepogosto menjavati izdelkov za nego. Za čiščenje in hranjenje občutljive kože je najbolj varno uporabljati izdelke, ki so sestavljeni iz nežnih čistilnih sredstev. Zvečer obraz očistite, najbolje da z nežno micelarno vodo. Nato nanesite tanek sloj nočne kreme za občutljivo kožo. Kolikor je le mogoče, se izogibajte soncu. Če to ni mogoče, zaščitite svojo kožo z izdelki, ki vas bodo varovali pred ultravijoličnimi žarki. Najboljše je, da z visokim faktorjem.

Nega suhe kože

Suha koža je zelo nežna. Zanjo moramo skrbeti po načelu bolje manj, vendar najboljše. Suhe kože ne smemo zanemarjati in tudi ne preveč obremenjevati s sredstvi za nego in z vedno novimi preparati. Zvečer kožo očistimo z micelarno vodo, ki jo mora nahraniti in pomiriti. Potem nanesite nočno kremo, ki vsebuje maščobe, poleg tega pa deluje tudi vlažilno.

Zjutraj je dovolj, da kožo osvežite s toplo vodo ali micelarno vodo. Nato nanesite dnevno kremo, ki naj vsebuje olja in vlažilna sredstva. Zaželeno je tudi, da vsebuje ultravijolične filtre, ki kožo ščitijo pred vse bolj škodljivimi sončnimi žarki.

Negujmo kožo, da bo ostala lepa in zdrava …

Mešana in normalna koža

Na delih obraza, ki so najbolj izpostavljeni soncu, vetru in slabemu vremenu, torej na čelu, nosu in bradi, je žlez lojnic več. Te žleze proizvajajo več maščobe, ki omogoča boljšo zaščito. Mešana koža je sestavljena iz mastne in suhe kože. Predeli mastne kože so v obliki črke T na čelu, nosu in bradi. Na preostalih delih obraza in na vratu je koža suha, lahko se celo lušči. Če sta mastno in suho v ravnovesju, je koža normalna in tudi nega takšne kože je enostavna. Težave nastopijo samo, kadar je razlika med mastnimi in suhimi predeli tako velika, da človek ne ve več, kakšne izdelke uporabljati.

Izrazito mešan tip kože srečamo samo pri mladih. Srednji del obraza je resnično zelo masten, na njem so vidni mozoljčki in akne, medtem ko so lica nežna in suha. V zrelih letih mešana koža skoraj vedno postane normalna.

Nega mešane in normalne kože

Zvečer in zjutraj obraz očistite s čistilnim gelom. Nato se namažite z vlažilno kremo. Pomembno: Na predele obraza, kjer je koža suha, nanašajte večje količine hranilne kreme za normalno in mešano kožo, na srednji, mastni del obraza pa manj. Vaša krema mora vsebovati veliko vlage in manj maščob. Če so nos, čelo in brada mastni, kreme na te dele ne nanašajte, še posebno ne čez noč. V primeru, da suhe predele preveč veže, jih dodatno namažite s kremo. Mladostno, izrazito mešano kožo zjutraj in zvečer očistite z izdelki za mastno kožo. To je najbolj pomemben del pri boju z nečisto kožo. Če so akne izrazite, uporabite posebne kreme, ki se nanašajo samo na akne. Te kreme akne posušijo in omogočijo, da se koža prej obnovi in zaceli.

Metoda Meško Žitnik, mag. farm., Lekarna pri Sv. Martinu

Foto: iStockphoto, arhiv Klub Gaia, splet