Konec tedna v znamenju praznovanja 150-letnice organiziranega gasilstva na Slovenskem

Slovensko gasilstvo letos praznuje kar tri visoke jubileje. Konec avgusta so v Metliki že praznovali 50 let Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča, ta konec tedna pa bodo slovenski gasilci in gasilke v Metliki praznovali 70- letnico Gasilske zveze Slovenije ter 150- letnico organiziranega gasilstva na Slovenskem in obenem najstarejšega prostovoljnega gasilskega društva.

Foto: GZ Metlika
»Gasilstvo je način življenja. Je ključni steber nacionalne varnosti,« so zapisali organizatorji velikega gasilskega dogodka, ki bo ta konec tedna v Metliki. Metliški gasilci bodo »svoj« jubilej počastili v soboto najprej z jutranjo budnico, popoldne pa sledi pred metliškim gasilskim domom slavnostna seja ob 150-letnici PGD Metlika, na kateri pričakujejo okoli 350 gostov.
Foto: PGD Metlika

V nedeljo praznik slovenskega gasilstva

Glavnina praznovanja bo v nedeljo, 8. septembra, ko se dopoldne obeta slavnostna akademija ob obletnici delovanja gasilske zveze, glavno dogajanje pa napovedujejo ob 15. uri, ko bo izpred grajskega dvorišča, kjer je leta 1869 graščak Josip Savinšek ustanovil prvo požarno brambo na Slovenskem, proti osrednjemu prireditvenemu prostoru pred gasilskim domom krenila večtisočglava povorka gasilcev iz vseh gasilskih regij in predstavnikov drugih enot zaščite in reševanja.

V sredo, 18. septembra, bo ob 19.30 pred gasilskim domom še rojstno dnevna proslava najstarejšega gasilskega društva na Slovenskem. Praznovanje bo 15. novembra sklenjeno z osrednjo slovesno akademijo in koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani.

50 let Slovenskega gasilskega muzeja

28. avgusta se je v Metliki zgodil eden izmed vrhuncev slavnostnega leta. Potekala je slovesnost ob 50- letnici Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča, ki ima svoje prostore prav v Metliki. Slovesnost je bila tudi priložnost za zaključek literarnega in likovnega natečaja osnovnih šol z naslovom Gasilci, na pomoč!, ki ga je Gasilska zveza Slovenije v sodelovanju z OŠ Metlika in PGD Metlika razpisala v začetku leta. Odziv na razpis je bil izjemen, saj se je odzvalo kar 185 šol, ki so poslale 2.805 likovnih izdelkov in 170 literarnih prispevkov.

V Metliki so že pripravili slovesnost ob 50- letnici Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča in razstavo likovnih del. Foto: GZ Metlika

Povabilo v Metliko

Praznovanje tako častitljive obletnice je zagotovo priložnost, da s ponosom pokažemo vlogo in pomen slovenskega gasilstva, so prepričani v Gasilski zvezi Metliki, kjer so se na praznovanje odlično pripravili.»Vzemimo si čas, da tudi negasilcem predstavimo gasilstvo. Da spoznajo naše delo, naše vrednote in poslanstvo, da morebiti začutijo, kaj pomeni ‘hiteti v smeri, od koder se vsi umikajo. Opravljamo delo in živimo življenje, ki rešuje življenja in premoženje 24 ur na dan, 365 dni na leto. Zato smo in moramo biti ponosni na svoje delo, naše prednike in slovensko gasilstvo. To je rezultat številnih generacij slovenskega naroda. To je poslanstvo, ki ga je treba živeti, razumeti in doživeti,« pravi Martin Štubljar, predsednik Gasilske zveze Metlika.

DCIM104GOPRO

Tak dogodek pa je tudi priložnost za obisk Bele krajine, dežele med Kolpo in Gorjanci, za spoznavanje belokranjske naravne, etnografske ter kulinarične posebnosti.

Vir in foto: GZS, GZ Metlika