Konec tedna v znamenju Antonovanja na Kogu

kog, antonovanje, čurke

Čurkarijada na Kogu – osrednji kulinarični dogodek

Minuli konec tedna je na Kogu potekalo tradicionalno že deveto Antonovanje, znano po večdnevni bogati turistični, kulinarični in kulturni ponudbi. Začelo se je s petkovim ocenjevanjem čurk, v soboto pa nadaljevalo s kulinaričnim razvajanjem, odprtjem razstave Reja prašičev v Prlekiji in Medžimurju, predstavitvijo vina, vojvodinsko – prleškega večera na kmetiji Hlebec, kjer je nastopil tamburaški orkester Zorule iz Novega Sada in ter nedeljskim romanjem k sv. Antonu Puščavniku.

Društvo Antonovanje na Kogu je v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj in Kmetijsko svetovalno službo, Združenjem rejcev prašičev Ormož in Združenjem pridelovalcev mesa na kmetijah minuli petek uspešno pripravilo senzorično ocenjevanje čurk (kašnatih klobas) – Čurkarijado. V društvu poudarjajo, so je namen ocenjevanja in pokušanja kašnatih klobas na Čurkarijadi na Kogu ohranjanje tradicije in spodbujanje  izdelave kašnatih klobas, ki daje sodelujočim kmetijam možnost trženja teh izdelkov v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Sicer pa so čurke tudi letos tradicionalno ocenjevali tričlanska strokovna komisija in petčlanska komisija potrošnikov. Komisija potrošnikov je letos bila mednarodna, saj sta v komisiji, razen domačih medijskih delavcev, sodelovala tudi gosta iz Srbije. Komisiji sta ocenili 31vzorcev: 18 črnih, 9 sivih in 4 bele čurke.

Ocenjevanje čurk                                                                                                   Foto: Društvo Antovanje na Kogu

Čurke, znane tudi kot krvavice ali kašnate klobase

Včasih so bile na podeželju koline težko pričakovan praznični dan in del tradicije, med najbolj priljubljenimi jedmi pa so bile čurke (krvavice ali kašnate klobase). Čurka je na območju Koga in večjega dela vzhodnega ormoškega območja ime za kašnato klobaso. Glede na vsebino nadeva poznamo bele, sive in črne čurke. Osnova nadeva je kaša. Pri belih čurkah je to prosena kaša z dodatki cimeta in sladkorja. Siva čurka je kašnata klobasa, ki ima v nadevu praviloma ajdovo kašo ali ješprenj, lahko tudi manjši dodatek prosene kaše ali riža. Poleg tega  so lahko dodani ocvirki, del kuhane glavine ali pljuč. Črna čurka, v Sloveniji je zanjo najbolj razširjen izraz krvavica, je kašnata klobasa, ki ji je dodana kri. Osnovni nadev je ajdova kaša ali ješprenj, riž, meso glavine, pljuča, prepražena črevna mast, lahko tudi ocvirki. Izdelava kašnatih klobas ima v Sloveniji bogato tradicijo. Po posameznih vaseh in pokrajinah  se razlikuje glede na vsebino nadeva, uporabo začimb in obliko izdelka. Gre za sezonsko in lokalno pripravljeno kulinarično posebnost, ki je v času, ko se vse več govori o domači hrani, o poznavanju njenega izvora in oskrbe na lokalnem nivoju, nedvomno vedno bolj zanimiva tudi za potrošnika.

Čurke veljajo za sezonsko in lokalno pripravljeno tipično kulinarično posebnost. Foto: Društvo Antonovanje na Kogu

Peter Pribožič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na KGZ Ptuj, član in predsednik strokovne komisije ocenjevanja čurk od vsega začetka, je še pred letošnjo Čurkjarijado med drugim povedal, da je smisel ocenjevanja kašnatih klobas, da se obudi tradicijo izdelave teh izdelkov, ki so tudi tržno zelo zanimiv izdelek. “Po pravilih senzoričnega ocenjevanja klobas komisija ocenjuje zunanji videz, barvo prereza, sestav prereza, teksturo, vonj in okus izdelka. Najvišja ocena je 20 točk. Gre za sezonsko in lokalno pripravljeno tipično kulinarično posebnost. Za potrošnike je to zanimiv izdelek, ki je vezan na nostalgijo po domači hrani,« je še dodal Pribožič.

TM, vir in foto: Društvo Antonovanje na Kogu