Kolesar Matjaž Golob se je z dobrim namenom ustavil tudi na Ptuju

Na poti po vseh 212 občinah sta rekreativnega kolesarja Matjaža Goloba danes pred mestno hišo na Ptuju sprejela županja Nuška Gajšek in podžupan Marjan Kolarič.

Kolesarja Matjaža Goloba so prijazno sprejeli tudi pred ptujsko mestno hišo: foto: MO Ptuj
Novomeščan Matjaž Golob se je lotil prav posebnega projekta. V 14 dneh bo večkrat prekolesaril Slovenijo in obiskal vseh 212 občin. Na pot je krenil 5. avgusta v Novem mestu, domov se bo vrnil to nedeljo, 18. avgusta.
Novomeščan te dni kolesari po državi in osvešča o celiakiji. Posnetek je nastal na Ptuju. Foto: MO Ptuj

Skupno bo v štirinajstih etapah prekolesaril 3.000 kilometrov in premagal 40.000 metrov nadmorske višinske razlike. Posamezna etapa bo v povprečju dolga okoli 200 kilometrov, na seznamu se bo dnevno našlo tudi do 22 občin.

Kolesarjenje je v sklopu projekta “Kolesarimo za celiakijo” namenil osveščanju o celiakiji in izzivih bolnikov s celiakijo pri vsakdanjem življenju brez glutena. Kolesarjevo trenutno lokacijo lahko sledite preko gps.blackblox.si. Uporabniško ime je [email protected], geslo pa c10fd64307.

To pa ni prva takšna Golobova akcija. Lani je prekolesaril mejo nekdanje skupne države, prevozil 4.070 kilometrov, porabil kar 83.000 kalorij in se domov vrnil po 20 dneh.

Kaj je celiakija?

Celiakija je sicer avtoimunska bolezen, ki povzroča težave predvsem v tankem črevesju (nepojasnjene težave s prebavo, pogoste driske, bolečine v trebuhu, napet trebuh, slabokrvnost, napihnjenost, utrujenost, zaostajanje v rasti, težave s ščitnico, osteoporozo itd.) Edino zdravilo je stroga vseživljenjska brezglutenska dieta. Bolnikom z diagnosticirano celiakijo povzroča težave zaužiti gluten, ki je v mnogih živilih. Zato potrebujejo bolniki s celiakijo hrano, ki ni kontaminirana z glutenom. Najmanjši drobec zaužitega glutena pomeni za njihovo telo zastrupljanje. Življenje ljudi s celiakijo se tudi bistveno podraži, saj je dietna hrana precej draga.

Foto: MO Ptuj, faceboook