Koalicijski poslanci dajejo prednost ilegalnim migrantom pred varnostjo domačinov

Migranti v Središču ob Dravi

Še pred uradno vzpostavitvijo azilnega centra, majhen obmejni kraj Središče ob Dravi že oblegajo ilegalni migranti. Lokalni prebivalci izražajo bojazen, kaj se bo zgodilo, ko bo center vzpostavljen in bodo migranti imeli možnost prosto se gibati po majhnem slovenskem kraju, kar bo zagotovo dodatno ogrozilo varnost in življenje tukajšnjih prebivalcev.

 

V Državnem zboru RS je v petek, 12. aprila, potekala 9. nujna seja Komisije za peticije, ki ji predseduje poslanec Jože Tanko. Osrednja tema je bila peticija treh občin – Središče ob Dravi, Ormož in Sveti Tomaž – proti načrtovani postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi. Župani štirih občin so se odločno izrekli proti postavitvi, saj menijo, da bo to negativno vplivalo na varnost in kakovost življenja lokalnega prebivalstva.

Župan Toni Jelovica je izpostavil, da je “vlada sprejela sklep brez posvetovanja z lokalno skupnostjo, kar kaže na ignoranco do lastnih državljanov”. Župan Danijel Vrbnjak je dodal, da so vsi občinski sveti ne glede na politično usmerjenost enotno nasprotovali postavitvi azilnega doma.

Razprava med poslanci je razkrila globoko razdeljenost. Poslanec Andrej Kosi, SDS, je kritiziral vladno odločitev kot “avtoritativno in diktatorsko”, medtem ko je mag. Branko Grims, SDS, poudaril, da bi morala biti varnost Slovencev prioriteta. “Nobena pravica nobenega tujca ne more biti pred pravicami Slovenk in Slovencev,” je dejal Grims.

Med razpravo je bilo očitno, da vlada raje zagotavlja zatočišče migrantom, ki so vse pogosteje povezani s kriminalnimi dejanji in nasiljem, kot pa da bi se posvetila resničnim problemom svojih državljanov. Poslanka Alenka Helbl, SDS, je izrazila frustracije nad vladno politiko, poudarila je, da “se vse preveč ukvarjamo z migranti, namesto da bi reševali probleme, kot so zdravstvo, upokojenci, sodstvo.”

Na koncu seje so poslanci koalicije glasovali proti predlogoma sklepov, ki bi preklicala postavitev azilnih domov in zahtevala vključevanje lokalnih skupnosti v odločevalske procese. Ta poteza jasno kaže, da koalicijski poslanci dajejo prednost politiki, ki ne upošteva volje in varnosti lokalnega prebivalstva.

“Vsak dan slišimo za nova kriminalna dejanja, ki jih zagrešijo migranti. Kje je tu naša varnost?” je vprašala ena izmed udeleženk seje.

MR