Kmečki upor na Ptuju: “Ko kmeta več ne bo, boste praznih ust zrli v nebo!”

Danes so se kmetje po vsej Sloveniji zbrali na protestnih shodih, da bi opozorili na težave, s katerimi se soočajo, in zahtevali spremembe. Zaradi nezadovoljstva, vrste zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu so se na mirnih protestih zbrali na več kot 20 lokacijah po državi.

 

Protesti so bili sproženi zaradi okoljskih zahtev do kmetov, novih davkov, cenovnih neskladji in težav z zvermi. Kmetje zahtevajo debirokratizacijo kmetijstva, zaščito kmetijskih zemljišč, ustavitev zahtev zelenega dogovora, sledljivost pridelkov in enake standarde ter ustrezno plačilo za svoje delo.

Na Ptuju so se zbrali na dveh mestih. Ena skupina kmetov je bila v Šikolah ob obvoznici, druga pa na travniku pri rondoju za Ranco.

 

Kmetje opozarjajo, da če vlada ne bo odzvala na njihove zahteve, bodo v naslednjih tednih pristopili k organizaciji vseslovenskega kmečkega shoda v Ljubljani.

Franc Štih, kmet iz Noršincev pri Ljutomeru, je med drugim dejal: “Bojimo se obdavčitve. Kmetje vsako leto plačujemo davek materi naravi. To je suša, toča, padec cen in podobno. To so problemi, ki nas v sedmih letih doletijo vsaj enkrat in takrat praktično ne žanjemo niti enkrat.”

Radko Firbas, predstavnik spodnjepodravskih kmetov, je izpostavil nestrinjanje z nekaterimi predlogi skupne kmetijske politike, kot so obdavčitev nepremičnin, zahteve glede kmetovanja na vodovarstvenih območjih in birokracija. Kmetje se zavzemajo za pravično obremenitev kmetijstva in poudarjajo, da imajo tudi oni svoje meje.

Kmetje so jasni – če ne bodo uslišani, se bodo zahteve nadaljevale in stopnjevale. Ta protest je le začetek, ki opozarja na pomembnost kmetov in kmetijstva v družbi ter na nujnost reševanja problematike, s katero se soočajo.

MR