Kmalu več ne bomo odvisni od ruskega plina

Slovenski zunanji minister Anže Logar se je danes ob prihodu na drugi dan zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato zavzel za čimprejšnjo prepoved uvoza ruskega plina v Evropsko unijo. Poudaril je, da gre “razvoj dogodkov v to smer”. Slovenija ob tem aktivno išče vire za nadomestitev ruskega plina, pri čemer je po ministrovih besedah zelo uspešna.

 

Minister dr. Anže Logar se je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov Nata zavzel za čimprejšnjo prepoved uvoza ruskega plina v EU in da je ta predlog nujno potrebno sprejeti čim prej, “kajti dokler bo Evropska unija plačevala krvave energetske evre Rusiji, toliko dlje bo trajala ruska agresija na Ukrajino.

Poudaril je, da “razvoj dogodkov gre v to smer“. Slovenija ob tem aktivno išče vire za nadomestitev ruskega plina, pri čemer je po ministrovih besedah zelo uspešna.

Slovenija pomaga Ukrajini na vseh področjih
Države članice EU sicer trenutno razpravljajo o predlogu petega svežnja sankcij, ki ga je ta teden predstavila Evropska komisija. V njem sta med drugim prepoved uvoza premoga iz Rusije in zaprtje evropskih pristanišč za ruske ladje. Po mnenju Logarja to ni zadnji sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino.

Glede podpore zveze Nato, o kateri bodo ministri danes razpravljali tudi z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo, pa je minister dejal, da morajo države članice zavezništva še naprej podpirati Ukrajino v boju za osvoboditev njenega ozemlja v okviru mednarodno priznanih meja, tako na vojaškem kot humanitarnem področju.

Slovenija na vseh področjih podpira Ukrajino, je še dejal. Prispevek na področju humanitarne pomoči je po njegovih besedah rekorden, pomagala pa je tudi z ubojnimi sredstvi. Poleg tega Slovenija pomaga državam, ki gostijo begunce iz Ukrajine.