Kmalu ptujski festival Vino ni voda

Klub ptujskih študentov letos že 18. leto zapored organizira študentski festival vin Vino ni voda. Vsi dogodki v sklopu festivala so za obiskovalce brezplačni.

Tradicionalni študentski festival vinske kulture – najstarejši študentski festival vin v Sloveniji bo v najstarejšem slovenskem mestu potekal na različnih izbranih lokacijah med 11. oktobrom in 26. oktobrom.

 

Z leti je festival Kluba ptujskih študentov (KPŠ) zrasel v enega prepoznavnejših vinsko-kulinaričnih dogodkov v Sloveniji, saj kulturo pitja vina približuje tako mladim kot starejšim obiskovalcem. Vseskozi postavlja v ospredje kulturno, etnografsko in kulinarično izročilo Ptuja, Haloz, Slovenskih goric in drugih slovenskih vinorodnih okolišev.

 

Degustacije bodo popestrili glasbeni nastopi

Degustacije, na katerih se predstavljajo vinogradniki (Jeruzalem Ormož, Vino Gorjup, Verus, Vina Kobal, PRA – Vino Čurin – Prapotnik, Ptujska klet) ostajajo v središču programa tega tradicionalnega študentskega festivala, zmeraj pa jih popestrijo tudi z glasbenimi nastopi. Letos bodo nastopili tudi mladi glasbeniki Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, vsako leto pa organizator festivala da priložnost tudi mladim ptujskim glasbenim skupinam.

Na Ptuju se še pred Martinovim obeta eden od prepoznavnejših vinsko-kulinaričnih dogodkov v Sloveniji. Foto: KPŠ

Nastopil bo jazz duet – mlada ptujska glasbenika Katarina Samobor in Jure Pišek, ki igrata repertoar od buesa, jazza, slovenskih popevk in vse tja do brazilske bossa nove. Na festivalu bo nastopila tudi alternativna rock skupina Infected, na nekaterih degustacijah pa bodo za glasbeno spremljavo poskrbeli učenci glasbene šole.

Brezplačen ogled Ptujske vinske kleti

Po dobrem sodelovanju v preteklih letih, bodo tudi letos v sklopu festivala tradicionalno organizirali voden ogled Ptujske vinske kleti ter izobraževalno delavnico o vinih z Bojanom Kobalom, na kateri bodo obiskovalci lahko izvedeli vse o pridelavi in predelavi grozdja v vino. Ogled Ptujske vinske kleti je brezplačen, število mest je omejenih, zato že zbirajo prijave na [email protected]. Vsi dogodki v sklopu letošnjega festivala so za obiskovalce brezplačni.

V KPŠ želijo s festivalom dvigniti zavest prebivalcev o vinsko-pridelovalni kulturi naših krajev. Foto: KPŠ

V ospredje festival postavlja kulturno, etnografsko in kulinarično izročilo Ptuja in okolice

18. festival Vino ni voda bo na različnih ptujskih lokacijah; od Romanskega palacija na Ptujskem gradu, rovov pod Ptujskim gradom, do Gostilne Ribič, vinske kleti v Hotelu Mitra, starih zaporov in Dominikanskega samostana, potekal tri vikende.

S festivalom želijo Ptujčani ponovno dokazati, da je medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje v ospredju njihovega delovanja, obenem pa želijo s tem dvigniti zavest prebivalcev o vinsko-pridelovalni kulturi naših krajev.

Vseskozi bodo opozarjali na nevarnosti prekomernega uživanja alkoholnih pijač, so sporočili iz KPŠ. Javnosti pa želijo še sporočiti, da si Vino ni voda kot najstarejši študentski festival vin v Sloveniji, zasluži mesto v zgodovini vinskih prireditev, saj nudi mladim generacijam kakovosten vstop v svet vina in njegovo kulturo.

Foto: KPŠ