KMALU FESTIVAL DNEVI POEZIJE IN VINA

Prihaja festival Dnevi poezije in vina, ki bo na več kot 60 dogodkih gostil 20 pesnic in pesnikov iz 10 držav

 

Ptuj in drugi kraji, 22.–27. avgust

Festival Dnevi poezije in vina je eden največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki vsako leto konec avgusta na Ptuju in v drugih krajih Slovenije gosti številne priznane pesnike in pesnice z vsega sveta ter izbrane domače vinarje. Na ta način festival, katerega kuratorske vajeti je letos v roke vzela pesnica Kristina Kočan, uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najbolj kakovostnih slovenskih vin.

Na letošnjem, že šestindvajsetem festivalu bo med 22. in 27. avgustom nastopilo 20 pesnic in pesnikov iz 10 držav. Glavnina dogajanja bo potekala na Ptuju, ki se v času festivala prelevi v prestolnico poezije, nekatere dogodke pa bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Krško, Vitomarci, Juršinci, Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Ivanjkovci, Belo, Selce, Petanjci, Janški vrh in Potrna v Avstriji.

Častna gosta festivala bosta ameriška pesnica Carolyn Forché in poljski pesnik Tomasz Różycki, njune izbrane pesmi pa bodo pred festivalom izšle v dvojezičnih knjigah. Odprto pismo Evropi bo letos napisala in na festivalu prvič javno prebrala svetovno znana galicijska pesnica in aktivistka Chus Pato.

V času festivala, ko bo poezija naselila Ptuj in druge kraje, se bo na številnih prizoriščih zvrstilo več kot 60 dogodkov, poleg poezije in vina, ki sta glavna festivalska poudarka, pa organizatorji pripravljajo tudi bogat program s področij glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in različne interesne skupine.

Letošnji Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Pomurju s pesniškimi branji in literarno prevajalsko delavnico. Gostje dogodkov v Petanjcih in Ljutomeru, pozneje pa še v Ormožu, bodo katalonski pesniki Anna Aguilar-Amat, Anna Gual in Jordi Julià, ki bodo sodelovali na katalonsko-slovenski literarno-prevajalski delavnici v družbi slovenskih kolegov Ane Svetel, Ivana Dobnika in Milana Jesiha ter prevajalke in pisateljice Simone Škrabec.

Ptujska Mestna tržnica bo ob večerih med 25. in 27. avgustom prizorišče Velikih pesniških branj, na katerih bodo svojo poezijo občinstvu predajali vsi gostje festivala, sledili bodo večerni koncerti z glasbenimi skupinami Elis Noa, Hamo & Tribute 2 Love, Moveknowledgement ter Masayah.

Med slovenskimi avtorji, gosti festivala, bo letos v središču Vinko Möderndorfer, ki bo nastopil na več dogodkih, na enem od njih, na pogovoru v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, pa bodo odprli tudi razstavo njegovih literarnih del.

Zadnje festivalsko popoldne bo v znamenju družabnega vinsko-kulinaričnega dogodka v starem mestnem jedru Ptuja. Na Mestnem trgu se bo predstavilo več kot 20 slovenskih vinarjev, brbončice bodo razvajali najrazličnejši ponudniki hrane, dogajanje pa bo pospremil bogat kulturni program.

Letošnji festival uvaja dva nova programska sklopa: Poet to poet in Poet to impro & wine

Poet to poet prinaša soočenja pesniških parov, na katerih bodo pesniki razpravljali o vprašanjih, povezanih s pesniško umetnostjo in njenim izvorom ter kreativnim pisanjem, na dogodkih Poet to impro & wine se bosta dvema pesnikoma pridružila dva glasbenika, skupaj pa bodo, ob vzorcih izbranih vin, raziskovali improvizacijo v poeziji in glasbi.

Vsi dogodki na festivalu, ki vsako leto privabi okoli 8.000 obiskovalcev, z izjemo vinsko-kulinaričnega sobotnega popoldneva Poezija vina, bodo brezplačni in bodo potekali v slovenskem in angleškem jeziku.

Festival, ki je že globoko zakoreninjen med ljubitelji poezije in festivalskega druženja, pušča opazno sled tudi z več kot 220 izdanimi pesniškimi zbirkami in drugimi publikacijami. Letošnje Odprto pismo Evropi, s katerim zadnja leta izbrani vrhunski pesniki in pesnice nagovarjajo Evropo in pri tem izpostavijo probleme, ki se jim zdijo najbolj pereči, pa bo že šesto po vrsti.

Spletna stran festivala:

https://www.stihoteka.com/?mc_cid=34b44c0fc2&mc_eid=acc9d49b0e

Vir: ptuj.si