Nakup z lokalno valuto mogoč že v teh dneh

Občina Kidričevo uresničuje še eno od zadnjih napovedi, v teh dneh bo namreč izdala lokalno valuto, vrednostni bon poimenovan Sternthal, s katerim bodo poslovali njeni občani. Vrednostni boni so v tisku, kupiti jih bo mogoče že v prihodnjih dneh in z njimi kupovati pri lokalnih ponudnikih storitev, trgovcih, tudi nekaterih kmetih.

Z bonom želijo v občini Kidričevo okrepiti lokalno samooskrbo, skrajšati dobavne verige ter na tak način omogočiti koncept krožnega gospodarstva, pooblastilo za izvedbo projekta pa je kidričevski občinski svet zaupal občinskemu javnemu podjetju Vzdrževanje in gradnje Kidričevo.

Za začetek zraven 13 podjetij

Kot je povedal direktor občinske uprave Damjan Napast je v prvi fazi k projektu pristopilo 13 podjetij, zunaj pa je tudi poziv gospodarstvu in povabilo občine k sodelovanju v projektu. Znano je, da so v občini do ideje prišli po vzoru iz Avstrije, Nemčije in Anglije, kjer so se lokalne valute dobro prijele in kot je povedal Napast, ima na primer dva milijonsko mesto Bristol svoj denar, svojo valuto pa ima tudi avstrijska občina Langenegger s 1100 prebivalci in vse to so dobro preučili.

Za vrednostne bone zainteresirani tudi zbiratelji

“Z izdajo lokalne valute v obliki vrednostnega bona občanom omogočamo petodstotni popust pri nakupih in plačilu storitev, razliko v vrednosti, torej 5-odstotni popust, pa pokriva javno podjetje Vzdrževanje in gradnje. Najprej je v ponudbi papirnata verzija bonov v protivrednosti 10 evrov, posebej pa so izdelani kovanci iz aluminija v vrednosti 1 evro. In če vrednost nakupa ali storitve ne bo dosegla vrednosti bona, bodo nazaj dobili evre. Vrednostni boni bodo unovčljivi za storitve in blago pri ponudnikih, ki imajo sedež in ponudbo v občini Kidričevo, zainteresirani pa jih bodo lahko kupovali na sedežu našega občinskega podjetja Vzdrževanje in gradnje. Nakup bonov omogočamo tudi ostalim zainteresiranim, vendar brez provizije, pojavil pa se je že velik interes raznih zbirateljev. Potrebno je tudi poudariti, da bone ni mogoče unovčiti za nakup alkoholne pijače in pijače, ki so jim dodane alkoholne pijače, tobak in tobačne izdelke ter za igre na srečo.«

V medijih pa se je v minulih dneh pojavila tudi novica, da imajo v civilni iniciativi Kidričevo “pomisleke” glede izdaje vrednostnih bonov in da so za mnenje med drugim prosili tudi ministrico za finance in s projektom seznanili Računsko sodišče RS. Direktor kidričevske občinske uprave Napast pa ob tem pojasnjuje, da v Sloveniji na tem področju izkušenj še nimamo in v kratkem odgovoru pojasni: »Prvi smo in premikamo meje dovoljenega. Na ravni EU ni ovir in v skrajni sili bi lahko zadevo peljali preko Bruslja.«

TM, foto: arhiv občine Kidričevo