Kdaj bo konec suše in katere kulture je najbolj prizadela?

Foto: pixabay.com

Letos je narava zelo skopa s padavinami, kar se kaže tudi na kmetijskih rastlinah. Kot poroča Kmetijsko gospodarska zbornica smo se v zadnjih dneh marca in v začetku aprila soočali s pozebo, ki je naredila škodo predvsem na sadnem drevju. V aprilu pa se je tem razmeram pridružila še suša, ki že kaže zobe predvsem v Pomurju in na Primorskem. Ponekod so površine tako izsušene, da ni mogoča niti obdelava tal in gnojenje.

 

Prizadete so predvsem poljščine, kot so ječmen, oves in pšenica. Prav tako posledice suše občutijo oljna ogrščica in drugi posevki, ki so v zastoji rasti in za ta letni čas zelo nizki. Tudi travnatim površinam kaže slabo, saj je zaradi pomanjkanja dežja ras travinj popolnoma zastala.
Težava nastaja tudi pri posevkih zelenjadnic, ki so brez namakanja ne morejo vznikniti ali vzniknejo počasneje. Škoda je občutna predvsem na zelju, solatah, korenčku in čebuli. Slabo kali tudi zgodnji krompir. Tudi presajanje sadik je v sušnih časih manj uspešno.

 

In kdaj pričakovati padavine?
V kolikor namreč v kratkem ne bo obilnejših padavin se nam na področju hrane in krme obeta katastrofa. Vremenska napoved sicer napoveduje nekaj krajevnih ploh, vendar to nikakor ne bo zadostovalo za odpravo sušnega obdobja. Agencija Republike Slovenije za okolje opozarja, da je zaradi suše ponekod še vedno velika požarna ogroženost naravnega okolja. Škodo lahko tako preprečujemo zgolj z namakanjem kultur.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR