Katere spremembe nas danes čakajo?

Ukrepi so pomembni! Foto: Pixabay

Danes stopajo v veljavo novi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa.

Zaprte bodo vse nenujne trgovine, pri čemer izjeme med drugim predstavljajo prodajalne z živili, lekarne, banke in pošte.

Danes bodo začasno ustavili tudi javni prevoz, dovoljeni pa bodo prevozi s taksiji.

Šole in fakultete bodo ostale zaprte, pouk za učence, dijake in študente bo še naprej potekal na daljavo. Vrtci bodo še naprej delovali v zelo omejenem obsegu, spremembe pa se obetajo tudi pri prehajanju državne meje.

Med 6. in 21. uro bo še vedno dovoljen osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalen stik s potrošniki, vendar pa konzumiranje hrane in pijače na javnih mestih ne bo več dovoljeno. Opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač bo še naprej mogoče tudi v primeru dostave. Industrijska proizvodnja bo nemoteno tekla naprej, šole vožnje se bodo začasno zaprle. Upravne enote bodo lahko opravljale le najnujnejše zadeve.

Trgovine

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Od ponedeljka bodo tako kot spomladi za dva tedna svoja vrata zaprle vse nenujne trgovine. Izjeme predstavljajo prodajalne z živili, lekarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, poštne poslovalnice, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, dimnikarske storitve, trafike in kioski … Nenujne trgovine bodo svoja vrata zaprle tudi v trgovskih centrih.

Nekateri večji trgovci na družbenih omrežjih sporočajo, da od ponedeljka v njihovih živilskih trgovinah ne bo mogoče kupiti oblačil, obutve in tehničnega blaga. Ostalo blago in prehrambeni izdelki pa bodo še naprej na voljo, sporočajo na siol.net.

Javni prevoz

Skladno z odlokom vlade bodo od ponedeljka za 14 dni ustavili medkrajevni, mestni in železniški javni prevoz. Še naprej pa bo dovoljen posebni linijski prevoz potnikov, torej prevoz na delo in z dela (t. i. delavski avtobusi), ki ga organizira delodajalec. Dovoljen bo tudi prevoz na delo do šest oseb v istem vozilu, če gre za zaposlene. Dovoljeni bodo tudi taksi prevozi.

Prepovedano bo obratovanje nihalnih žičnic, vzpenjače in krožno-kabinskih žičnic, razen v primeru nujne medicinske oskrbe oz. zaščite in reševanja.

Šole, fakultete, šport

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Z začetkom prihodnjega tedna bodo še naprej zaprte osnovne in srednje šole ter fakultete. Pouk za učence, dijake in študente bo še naprej potekal na daljavo. Vrtci bodo še naprej varstvo zagotavljali samo v nujnih primerih. V zaprtih prostorih bodo smeli trenirati samo poklicni športniki.


Prehajanje meje

S ponedeljkom bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Do zdaj so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi v državo potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme od jutri ne bo več. Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja, so sporočili na siol.net.

Izjema za čezmejnega dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali kateri od drugih držav schengenskega območja, se bo časovno omejila na 14 ur po prehodu meje. Do zdaj je veljalo, da je bil med izjemami od obvezne karantene tudi prehod meje iz neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema bo od ponedeljka veljala le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se bo skrajšala na 12 ur.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR