Katarina Pungračič iz Drenovca pri Zavrču je nova vinska kraljica Slovenije

radenci, kronanje, vinska-kraljica-slovenije, katarina-pungračič

Prvič ta laskavi naziv odhaja v vinorodne Haloze

V Radencih je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije v petek okronal 22. vinsko kraljico Slovenije. Prvič v zgodovini je laskavi naziv prejela Haložanka, Katarina Pungračič iz Drenovca v občini Zavrču. V letu 2018 bo slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino predstavljala na dogodkih doma in v svetu.

Vinsko kraljico sta okronala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma. Foto: Pomurski sejem
Foto: Pomurski sejem

V novembru 2017 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil minister Dejan Židan, zbrane je nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, z nagovorom pa se je od prestola poslovila Maja Žibert, 21. vinska kraljica Slovenije za leto 2017.

Novi vinski kraljici je čestital tudi podžupan občine Zavrč Robert Vuzem (na desni), ob kraljici pa tudi župan haloške občine Podlehnik Marko Maučič. Foto: Lidija Domjan

Katarino Pungračič, novo vinsko kraljico Slovenije, pa je nagovorili tudi podžupan »kraljevske« občine Zavrč Robert Vuzem, ki je med drugim povedal:

»Ponosen sem, da je prav naša občanka Katarina izbrana za 22. vinsko kraljico Slovenije, kar je dokaz, da v Halozah in v naši občini raste resnično najboljše in najlepše. Dežela tisočerih gričev, tisočerih src, dežela tisočerih želja je dežela, od koder prihaja Katarina. To je deleža gričev na SV delu Slovenije, na prisojnih straneh obdana z vinsko trto, to je nekoliko odmaknjen svet med Dravo in slovensko-hrvaško mejo, to je dežela, ki slovi po prijaznih ljudeh in izvrstnih vinih. Vinogradništvo v Halozah ima že dolgo tradicijo in naši vinogradniki posegajo po visokih odličjih na vinskih ocenjevanjih doma in v tujini. Ponosni smo, da so v naši majhni občini doma velika vina, nekoliko drugačna in raznolika, taka, kot je naša vinorodna dežela. Iz tega vinorodnega okolja, iz tople in prijazen vinogradniške kmetije prihaja slovenska vinska kraljica. Katarini želimo, da v letu kraljevanja uspešno nadaljuje s svojim poslanstvom.«

Vino vinske kraljice Slovenije, Sauvignon 2015, suho vino redne trgatve, Turistične kmetije in vinogradništva Pungračič, Štajerska Slovenija, Haloze je predstavil pokrovitelj kraljičinega vina in Katarinin oče Robert Pungračič.

Katarina v družbi očeta Roberta, ki je predstavil kraljičino vino. Foto: Pomurski sejem

Kdo je Katarina Pungračič, nova ambasadorska slovenske vinske kulture?
Katarina Pungračič se je rodila 26. maja 1996 na Ptuju. Odraščala je na svoji družinski kmetiji, na kateri se že pet generacij ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom. Obiskovala je lokalno osnovno šolo Cirkulane-Zavrč in nato Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška, kjer je 2015 opravila splošno maturo. Po maturi se je vpisala na študijski program Agrikultura in okolje, ki se izvaja na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Med študijem je opravila tečaj sommelier ljubitelj, izobraževanje v tej smeri pa bo še nadaljevala. Aktivno sodeluje v društvu vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Pri delu na turistični kmetiji povezuje vino in hrano, saj se zaveda, da je slovenski prostor z obema danostima neizmerno bogat.

Utrinek s slovesnosti v Radencih … Foto: Lidija Domjan

TM, vir in foto: Pomurski sejem