Karneval 2018 v umetnosti

ex-tempore-ptuj, art-fest, karneval 2018, podelitev-nagrad

Podelitev nagrad mednarodnega slikarskega Ex tempore Ptuj, KARNEVAL 2018!

Letos že deseta mednarodna slikarska nagrada Ex tempore Ptuj, KARNEVAL 2018!, ki poteka v umetniško-dobrodelnem sklopu 58. Kurentovanja, imenovanem Art Fest, je včeraj podelila nagrade.

Razstava nagrajencev in finalistov je na ogled v Galeriji Magistrat, v Mestni hiši Ptuj. Ostala dela so razstavljena v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, obe razstavi pa si bo moč ogledati do 21. februarja. Zdaj že prepoznano likovno nagrado vse od leta 2009 organizira Kulturno umetniško društvo Art Stays ob pomoči Mestne občine Ptuj in Javnega zavoda za turizem Ptuj.

Foto: Pigac.si

Jernej Forbici, umetniški vodja društva in nagrade Ex-Tempore, je ob podelitvi povedal: “Letošnji jubilejni mednarodni slikarski Ex-tempore potrjuje, da smo na pravi poti. Skupaj z letošnjimi udeleženci se ga je do danes udeležilo že preko 800 avtorjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije in drugod. Zelo pestra zbirka, ki nastaja pod okriljem MO Ptuj, daje Kurentovanju in vsej ptujski karnevalski tradiciji neprecenljivo dodano vrednost in prav poseben trajni zapis.”

Tematika karnevalsko obarvana, dela oddalo 75 avtorjev

Prijave in žigosanje slikarskih podlag je tudi letos potekalo po vsej Sloveniji in v partnerskih galerijah v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem, od 24. do 31. januarja. Tematika je bila karnevalsko obarvana, sicer je bila umetnikom prepuščena prosta tema. Prijavilo se je preko 90 slikark in slikarjev, svoja dela pa je oddalo 75 avtorjev. Mednarodna strokovna žirija v sestavi: Tanja Špenko, Irma Brodnjak, Verena Fanny Trausc, Riccardo Costantini in Vladimir Forbici je podelila Grand Prix MO Ptuj, tri odkupne nagrade, nagrado Galerije FO.VI, več priznanj z nagradami ptujskih hotelov in seveda nagrado za najbolj izvirnega kurenta.

Raznolikost in kvaliteta del zelo pestra

Predsednica komisije Tanja Špenko je o odločitvi žirije povedala: “Delo ni bilo lahko, saj je bila raznolikost in kvaliteta del zelo pestra in na dobrem nivoju. Vseeno pri odločitvi za glavne nagrade ni bilo velikih dvomov, vsi člani smo bili soglasni. Sam izbor poteka po točkovnem sistemu, ki zagotavlja najbolj objektiven izbor in menim, da so letos nagrade in priznanja šla v prave roke.”

Ptujski župan je čestital najmlajši nagrajenki. Foto: Pigac.si

Andreji Srna Grand Prix MO Ptuj

Nagrade mednarodnega slikarskega Ex tempore Ptuj, KARNEVAL 2018! so podeljene. Foto: Pigac.si

Grand Prix MO Ptuj je prejela Andreja Srna, veliko odkupno nagrado MO Ptuj Željko Strelec, malo odkupno nagrado MO Ptuj pa Teja Tegelj in Štefan Brezovnik. Nagrado za najbolj izvirnega kurenta je prejela Milena Roštohar, nagrado Galerije FO.VI Andreja Srna in Marija Milošič, priznanje strokovne žirije in nagrado hotela Mitra pa Oto Vogrin. Ksenija Potočnik je prejela priznanje strokovne žirije in nagrado Sobe Šilak, Alex Mitev Leben priznanje strokovne žirije in nagrado Dom Kulture Muzikafe, Tamara Rimele in Laura Kumprej sta prejeli priznanje strokovne žirije.

TM, PR Kurentovanje, foto: Pigac.si​