Kandidaturo za ptujskega župana napovedal tudi Rajko Fajt

Kandidaturo za ptujskega župana je v začetku tedna uradno najavil tudi kandidat Slovenske demokratske stranke (SDS) Rajko Fajt, sicer že tretji mandat državni svetnik in zadnjih 24 let član mestnega sveta na Ptuju. Za župansko funkcijo se je potegoval že na volitvah pred 12 leti, ko je zaostal le za Štefanom Čelanom.

Na novinarski konferenci; foto: Nuša Ferenčič
Na novinarski konferenci se je županski kandidat Rajko Fajt predstavil s svojo ekipo svetnikov in podpornikov pod sloganom »Fajt za Ptujčane«. Na prvo mesto postavlja prav njih, prebivalce v Mestni občini Ptuj, ob vnovičnem poskusu pa je povedal, da zaupa vase in svoje ideje, prav tako pa dobro razume problematiko mesta.

Velik poudarek Fajt daje oživitvi starega mestnega jedra, pospešenemu urejanju prometne infrastrukture, večji participaciji četrti in ljudi, zlasti mladih, ter širšemu strateško razvojnemu pristopu v sodelovanju z občinami Spodnjega Podravja.

Predstavili tudi listo kandidatov SDS na mestni svet

V podporo strankarskemu kolegu so se novinarski konferenci pridružili tudi vidnejši člani SDS, med njimi evropski poslanec dr. Milan Zver in nekdanji župan MO Ptuj Miroslav Luci, podporo sta mu izrazila poslanca Suzana Lep Šimenko in Jožef Lenart. Listo kandidatov Slovenske demokratske stranke za člane mestnega sveta in osnovna izhodišča delovanja pa je predstavila Helena Neudauer, sicer dolgoletna aktivna mestna svetnica, v tem mandatu tudi vodja svetniške skupine.

Foto: arhiv DS RS

Županski kandidat Rajko Fajt je v svojem okolju dobro poznan, saj je zadnjih 22 let ravnatelj Elektro in računalniške šole v šolskem centru Ptuj, pred tem pa je bil učitelj tehničnih predmetov na tej šoli. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, in ker je pridobil tudi uradna znanja s področja nadzora javnih zavodov in gospodarskih družb, ima dobra izhodišča, da kot župan uspešno in razvojno usmerjeno vodi občino. Že tretji mandat je član Državnega sveta in zadnjih 24 let tudi član mestnega sveta MO Ptuj, poleg tega pa je opravljal še vrsto drugih nalog v javnih zavodih, med drugim je bil tudi aktiven član Republiškega izpitnega centra, poleg tega pa                                       je tudi dobitnik naziva Primus – zaslužni ravnatelj.

Veliko priložnost vidi v oživitvi starega mestnega jedra, pospešenem urejanju prometne infrastrukture

S svojim programom daje največjo težo Ptujčanom, saj meni, da bodo lahko le s sodelovanjem prišli do sprememb na bolje. V proces odločanja je potrebno pogosteje vključiti vse zainteresirane občane, jim prisluhniti, skozi strokoven in argumentiran dialog izboljšati komunikacijo, meni Fajt, ki želi podporo nuditi tudi mladim, da bi lažje prišli do stanovanj in imeli boljše možnosti za izobraževanje.

Veliko priložnost vidi tudi v oživitvi starega mestnega jedra in pospešenem urejanju prometne infrastrukture. Delovne energije in idej mu ne manjka, upa le, da bo imel možnost uresničiti zastavljene cilje – da Ptuj s svojo zgodovino, kulturo in plemenitimi ljudmi postane slovenska prestolnica kulture in da bo na svoje mesto ponosen vsak Ptujčan, da bo Ptuj zagotavljal prijetno bivanje starejšim in nudil priložnosti za mlade, da ostanejo in ustvarjajo družine ter da bo podjetnikom omogočil razvoj in poskrbel za trajnostni vidik.

 

Lastnosti dobrega župana

Evropski poslanec Milan Zver je v podpori strankarskemu kolegu med drugim povedal, da je Fajt izjemna osebnost s prav takšnimi značajskimi lastnostmi, ki jih mora imeti dober župan. Izpostavil je odprtost, povezovalnost, širino, odločnost, strokovnost in jasnost, ob tem pa izrazil prepričanje, da je Fajt najboljša izbira med letošnjimi kandidati za župana in pravi garant, da se občina vodi po meri ljudi.

Podporo županskemu kandidatu je izkazal tudi nekdanji ptujski župan Miroslav Luci, ki je pred leti Fajta dejansko uvedel v politiko. »Poznan je kot zagovornik realnih programov, ki je v svojih dveh mandatih uresničil dane obljube,« je poudaril Luci, ki verjame, da bo prav Fajt edini prinesel spremembe na bolje v luči odprtosti, večje vključenosti, konkretnih rešitev za mlade v sodelovanju s sosednjimi občinami, zlasti pa bo še z večjim tempom poskrbel za razvoj nujno potrebne prometne in ostale infrastrukture.

Na Ptuju trenutno kaže, da se bo za župansko mesto potegovalo devet kandidatov

Potem ko je aktualni ptujski župan Miran Senčar sporočil, da se za županski položaj ne bo še drugič potegoval, pa je na Ptuju vse bolj verjeti, da se bo za župansko mesto potegovalo devet kandidatov in morda še kakšen zraven. Senčarjevo listo za Ptuj bo zastopal dosedanji ptujski podžupan Gorazd Orešek, vnovič se bo na volitvah preizkusil nekdanji župan Štefan Čelan, ob Rajku Fajtu iz SDS pa so kandidaturo napovedali še Nuška Gajšek iz SD, nekdanji poslanec in predsednik Zelenih Andrej Čuš, SMC stavi na Dejana Dokla, NSi pa na Janeza Rožmarina. S podpisi volivcev in podporo liste Ptuj je naš je kandidaturo napovedal tudi Igor Majnik, ta teden še Robert Križanič kot kandidat SMS-a Zelenih Evrope.
Foto: Nuša Ferenčič, arhiv SDS