Kako izdelamo butaro/presmec?

Bliža se cvetna nedelja – mnogim kristjanom eden od najlepšim katoliških praznikov, ko se verniki zberejo v cerkvi za blagoslov zelenja, butar oz. po štajersko »presmecev«. Letos bo nekoliko drugače…

 

 

Kako izdelamo butaro/presmec?

V Sloveniji imamo pokrajinsko več običajov zelenja, ki ga blagoslavljamo za cvetno nedeljo. V osrednji Sloveniji in na Gorenjskem so poznane pisane butare. Na primorskem kot zelenje uporabijo predvsem oljčne vejice, ki so se v zadnjih letih razširile po vseh pokrajinah. Na Štajerskem koncu pa se tradicionalno pripravljajo zeleni »presmeci«. Ponekod tudi vesi med seboj tekmujejo kdo bo izdelal večjega in lepšega.

Premec se naredi na predvečer cvetne nedelje. In tradicija veleva, da je v presmec potrebno dati sedem vrst lesa (bršljan, pušpan, resa, mačice, srobot, brinje z jagodami, dren). Velikokrat za presmece okrasimo tudi s cvetjem, najlepše v tem času so narcise.

 

Kako bo letos potekalo blagoslov oz. »žegnjanje« butar/presmecov?

Glede na omejitve katere imamo zaradi epidemije koronavirusa bodo letos tudi velikonočni prazniki nekoliko drugačni.  Slovenska škofovska konferenca je izdala navodila o poteku praznikov in blagoslovu, ki bodo letos potekli brez navzočnosti vernikov.

Na cvetno nedeljo bo tako župnik v župnijski cerkvi obhajal sveto mašo, kjer bo opravil tudi blagoslov zelenja v zaprti cerkvi brez navzočnosti vernikov.  Slednji naj doma pripravijo zelenje (oljčne vejice, presmece, butare) in ga sami blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja letos tudi ne smejo deliti vernikom.

Ob 10. uri na TVSLO2 bo potekal prenos svete maše iz mariborske stojnice, nekateri duhovniki pa so sedaj že navajeni svoje vernike nagovoriti s prenosom preko socialnih omrežij, kot je Facebook.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

 

MR