Zaradi ugodnih kazalnikov epidemije v Sloveniji, se je Vlada RS odločila za postopno omilitev ukrepov. Projekcije kažejo na upad števila okuženih, kar pomeni, da se lahko postopoma začne odpirati javno življenje.

 

Sklepanje zakonskih zvez

Od danes je možna sklenitev zakonske zveze v uradnih prostorih in na prostem. Pri poroki bodo prisotni lahko še matičar in načelnik upravne enote kot pooblaščenec. V kolikor bo oporoka izvedena na prostem sta lahko prisotni tudi priči. Če je zaprti prostor dovolj velik, sta priči lahko prisotni tudi pri poroki v zaprtem prostoru. O tem odloča vodstvo upravne enote.

Če morata mladoporočenca in priči pri sklenitvi zakonske zveze prečkati občinsko mejo, jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo.

Odprte so tudi zavarovalnice

Z današnjim dnem pa svoja vrata odpirajo tudi zavarovalnice.

Vseh 12 območnih sedežev Zavarovalnice Triglav bo odprtih med 9:00 in 13:00 uro.

Zavarovalnica Sava pošilja na teren tudi svoje zastopnike. Med 9. in 13. uro bodo imeli odprte poslovalnice v Kopru, Kranju, Ljubljani, Novi Gorici, Slovenij Gradcu, Celju, Murski Soboti, Mariboru in Novem mestu.

V Zavarovalnici Generali in Grawe bodo vrata svojih poslovalnic in škodnih centrov odprli tudi že danes, 28. 4. 2020, seznam in delovni čas so objavili svoji spletni strani in ga bodo sproti osveževali. Sporočajo da bodo zaposleni izvajali vse preventivne ukrepe po priporočilih zdravstvenih institucij in vas prosijo, da pri obisku upoštevate vse ukrepe in navodila.

Vse zavarovalnice pa svojim strankam svetujejo naj vsa zavarovanja uredijo na daljavo in se za obisk odločijo le v primerih, ko to ni mogoče.

Banke postopoma odprte kot ponavadi

Veliko število bančnih poslovalnic je bilo od začetka epidemije zaprtih ali pa so imeli skrajšani delovni čas. V bankah zdaj napovedujejo postopno odpiranje poslovalnic in podaljševanje delovnega časa.

V Novi KBM so zaradi koronavirusa zaprli nekaj poslovalnic, ostale so pa odprte med 8. in 14. uro. Prejšnji ponedeljek so odprli poslovalnico Breg na Ptuju, v poslovalnicah Centrala Maribor, Centrala Nova Gorica, Ajdovščina in Novi trg na Ptuju pa so delovni čas podaljšali na med 8. in 13. uro.

V NLB bodo danes odprli vrata še 20 poslovalnic po državi. Skupno bo od 8.30 do 13. ure odprtih 70 NLB poslovalnic. V četrtek 30. aprila bodo zaradi izplačila pokojnin poslovalnice odprli pol ure prej, in sicer ob 8.00. (za isti ukrep so se odločile tudi banke Intesa Sanpaolo in Unicredit). Po prvomajskih praznikih bodo odprte poslovalnice NLB delovale po ustaljenem delovnem času.

Preostalih 20 poslovalnic NLB pa bo ostalo zaprtih do konca epidemije

Deželna banka Slovenije bo po ustaljenem delovnem času odprla vseh svojih 79 poslovalnic.

V banki Sparkasse bodo običajni delovnega časa svojih poslovalnic vzpostavili po prvomajskih praznikih.

Vstop v vse banke je možen samo ob upoštevanju znanih ukrepov. Prve ure poslovanja so namenjene ranljivim skupinam, torej upokojencem, invalidom in nosečnicam.

Ponovno v živalski vrt

Včeraj so vrata za obiskovalce odprli tudi v živalskem vrtu med 9. in 19. uro. Ogled so prilagodili tako, da bo varen tako za obiskovalce, zaposlene in živali.

Odprte so samo zunanje površine in še to zgolj za občane Mestne občine Ljubljana.

Ob obisku živalskega vrta pa se je potrebno držati navodil in ukrepov. Zaprti ostajajo otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, Kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov. Vseskozi je treba vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov. Označena je tudi krožna smer, ki je potrebno držati. Obiskovalce prosijo, da se ne zadržujejo na enem mest in ne posedajo.

Želite biti redno obveščeni o novostih glede epidemije? Všečkajte FB stran:

MR