Jutri pa se začne

V soboto, 11. februarja, se ob 11. uri na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Hinku Šoštariču, vitezu Hinku Sodinskemu, plemenitemu Gallu, tudi uradno pričenja 63. Kurentovanje.

 

Ptuj bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednje pustno mesto v Sloveniji.

Predaji oblasti bo sledila etnografska povorka, kjer bodo svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine.

Letos se bo etnografske povorke udeležilo kar 1800 nastopajočih iz petih držav: Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Italije in Slovenije. Predstavilo se bo 73 skupin iz najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine.

Trasa etnografske povorke:
Muzejski trg, Prešernova ulica, Slovenski trg, Slomškova ulica, Miklošičeva ulica, Mestni trg, Krempljava ulica, Minoritski trg, Dravska ulica, Karnevalska dvorana.

Po povorki sledi zabava z glasbeno skupino Recesija na Mestnem trgu, med 15. in 17. uro pa Pustna ringarajanja za otroke na mestni tržnici.

V sklopu Ex tempore Ptuj karneval 2023 se bo med 9. in 16. uro odvijala likovna kolonija, na kateri bodo umetniki na platno ujeli karnevalski utrip najstarejšega slovenskega mesta.

Že od jutra bo na Novem trgu potekala tudi tradicionalna dobrodelna »Obarjada«. Zbrane tekmovalne skupine se bodo pomerile v kuhanju obare, ki jo bodo razdelile med obiskovalce. Organizator tradicionalne karnevalsko-kulinarične prireditve je Lions klub Ptuj.

Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček zbranih donacij pa gre v dobrodelne namene.

Kurentovanja si ni moč predstavljati brez pustnih in tradicionalnih jedi, saj je pustni čas pravi praznik kulinaričnih pregreh. Krofi, flancati, miške, kurentova juha, kurentov krožnik …

Na pustne dobrote vabijo tako lokalni gostinski ponudniki kot tudi ponudniki v hiškah na Mestnem trgu in mestni tržnici ter ob trasah povork.

Več informacij o 63. Kurentovanju najdete
na spletni strani www.kurentovanje.net ali na Facebook strani Kurentovanje

Zavod za turizem Ptuj

Vir: ptuj.si

MR