Janša v Ormožu: “Edina uspešna socialna politika je politika ustvarjanja novih delovnih mest”

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Ormožu udeležil slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za gradnjo podjetja Carthago, na kateri je bil slavnostni govornik. Investicija za Občino Ormož predstavlja veliko pridobitev v smislu gospodarskega razvoja občine ter zagotavlja prepotrebna nova delovna mesta.

 

Predsednik vlade je v slavnostnem govoru dejal, da je edina uspešna socialna politika politika ustvarjanja novih delovnih mest.

“Delovno mesto omogoči tistemu, ki je zaposlen, da skrbi zase in za svojo družino, da ustvarja zase in za skupnost, da plačuje v socialno in zdravstveno blagajno, davke, polni občinski in državni proračun, iz tega pa se nabirajo tudi sredstva za skupne potrebe. Tisti, ki je zaposlen, ni breme socialnih transferjev in breme drugih. Politika ustvarjanja novih delovnih mest ni samo razvojna politika, vsako novo delovno mesto je znak razvoja, je znak pogumne poslovne odločitve podjetnika, tudi takrat, ko ni gotovo, da se bo vse obneslo. Vsako delovno mesto, ki tako nastane, je trojna, četverna korist za skupnost.”

Vse drugo, predvsem pa miselnost, da denar raste na drevesu, je po mnenju predsednika vlade, nesprejemljivo.

“Edina realna podlaga blaginje je gospodarska rast. Če ni gospodarske rasti, če ne ustvarjamo, delimo denar drugih, ki ga je potrebno vračati.”

Predsednik vlade se je v govoru zahvalil podjetju Carthago za investicijo v Ormožu in dejal, da odločitev podjetja Carthago za gradnjo v Ormožu ni temeljila zgolj na teoriji, ampak na poznavanju delavnosti ljudi v Ormožu, pa tudi na poznavanju razvojnih ambicij občine. Ob tem je poudaril, da je trenutno v nacionalnih razvojnih programih za Občino Ormož za okoli 50 milijonov evrov projektov, ki se financirajo iz državnega proračuna in evropskih sredstev.

“Slovenija je trenutno v razvojnem zagonu. Imamo najnižjo brezposelnost v zgodovini in hkrati najvišjo zaposlenost. Imamo gospodarsko rast, ki je bila v zadnjem merjenem kvartalu najvišja v Evropi, okrevamo najhitreje po pandemiji. Tako kot preostali razviti svet se tudi mi srečujemo z nekaterimi težavami, vendar se vlada trudi, da z interventnimi in drugimi ukrepi blaži njihove posledice.”

Ob tem je dodal, da dokler se v Ukrajini ne zaustavi ruska agresija, bodo na trgih motnje z dobavami surovin in težave na trgih energentov, zato je v našem skupnem interesu, da se nasilje v Ukrajini konča, da zavlada mir in da tega negativnega vpliva na evropsko gospodarstvo in tudi na nas ne bo več. Kljub tem motnjam so, kot je dejal predsednik vlade, perspektive dobre in standard raste.

V Sloveniji trenutno poteka več kot 2.000 razvojnih projektov, ki so v celoti ali delno financirani iz državnega proračuna in evropskih sredstev, veliko je investicij in veliko se gradi.

“Naš cilj ni le ustvarjanje delovnih mest, naš cilje je, da ustvarjamo čim bolje plačana delovna mesta. Naš cilj je, da Slovenija do leta 2030 pride med 15 najbolj razvitih držav na svetu in, da bo povprečna slovenska družina imela višji standard, kot ga ima danes, in s tem tudi večjo kvaliteto življenja.”

Predsednik vlade se je v zaključku govora zahvalil investitorju in udeležencem slovesnosti voščil vesele velikonočne praznike ter dejal: “V ospredju vsakega podjetja so delavci, vodstvo in lastnik. Lastnikom želim čim boljšo prodajo produktov, ki se bodo tukaj proizvajali, vodstvu čim bolj pogumne poslovne odločitve, delavcem čim višje plače, vsem skupaj pa vzdušje, v katerem bo prijetno delati. Občini pa želim, da bo od tega velika dodana vrednost, iz katere se bo prispevalo tudi za skupne potrebe.”

Predsednik vlade je ob robu obiska v Ormožu dal tudi izjavo za lokalno ormoško televizijo. Na vprašanje o tem, kaj se dogaja, da je vse okoli občine Ormož mogoče najti gradbišča, v preteklih letih pa temu ni bilo tako, je predsednik vlade odvrnil, da je to odvisno od tega, kar ustvarimo Slovenci.

“Slovenci ustvarimo toliko BDP kot recimo Srbija ali Hrvaška, čeprav je Srbov štirikrat več in Hrvatov enkrat več kot nas. Torej zmoremo nekaj. Vprašanje pa je, zakaj se včasih ni toliko gradilo,” je dejal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da v Sloveniji poteka preko 2.000 razvojnih projektov, pri katerih sodelujejo državna in evropska sredstva, ki smo jih izpogajali.

“Gre za projekte, ki bodo spremenili na bolje pogoje za življenje, kvaliteto življenja v Sloveniji, in to ne šele v neki daljni prihodnosti, ampak že letos, naslednje leto oziroma do leta 2027, do kjer smo izpogajali 12 milijard evropskih sredstev,” je povedal premier.

Dodal je tudi, da Slovenci zmoremo veliko, “je pa treba pametno ravnati s tem, kar imaš.”

“Tudi, če je nekdo bogat in troši za nekaj, kar nima nobene dodane vrednosti, bo postal revež, če pa revež pametno vlaga, pa lahko tudi z manjšimi vložki pride do bogastva. Se pravi, vse je v glavi.”

Kot je dejal premier, je slovenska vlada v zadnjih dveh letih obiskala vse slovenske regije.

“Tudi ob našem zadnjem obisku te regije, smo rešili probleme, ki so ovirale to investicijo, kjer smo danes položili temeljni kamen, torej za Carthago,” je dejal predsednik vlade.

 

“Iz nabora projektov v občini Ormož je za okoli 50 milijonov evrov investicij, kjer sodelujejo državna in evropska sredstva. Seveda nič od tega ne bi bilo mogoče, če ne bi imeli ambicioznega župana ter vodstva občine in pridnih ljudi, ki so te projekte sposobni pripraviti in jih izvesti,” je poudaril premier.

Ob vprašanju o tem, kaj pričakuje od volitev, pa predsednik vlade poudarja, da si želi, da bi lahko ta razvojni zagon, ki ga imamo, nadaljevali in da bi bil oprt na neko trdno večino v Državnem zboru, “kjer se ne bi bilo treba pred vsakim glasovanjem pogajati in delati kompromisov in zato izpuščati rešitve, ki so sicer potrebne.”

“Sedaj je čas, veter je ugoden, kar se tiče razvoja in od teh volitev bo odvisno, kako široko bomo še lahko razprostrli jadra,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Preberite še:

Volitve 2022! Primerjamo obljube!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Odgovor na veliko vprašanje: Zakaj je SDS prevzela vodenje vlade?

Primerjava vlad: Povprečne plače

 

MR