Predsednik vlade Janez Janša na posvetu slovenske diplomacije o Evropi po brexitu in koronakrizi

Predsednik vlade Janez Janša se je v petek udeležil 24. posveta slovenske diplomacije, ki je potekal na Brdu pri Kranju, in nagovoril zbrane diplomate.

EU in pandemija koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da bo naslednje mesece in leta bistveno zaznamovala pandemija koronavirusa, na katerega je bila Evropska unija nepripravljena, čeprav je to bilo nekaj, kar se je nekoč že zgodilo, ne v življenju naše generacije, a vseeno v času, ki je zabeležen, na primer  v času španske gripe, ebole.

“Ta pandemija nas je, če se koncentriram na Evropo, postavila v položaj, kjer je Evropa zgledala kot v srednjem veku – v nekaterih državah se je uvajalo skorajda vojno stanje, obujalo se je zakone izpred desetletij, stoletij, na podlagi katerih se je plenilo tovor, osebno zaščitno opremo in prepovedovalo izvoze kritične opreme. Pogovarjati se je potrebno o zelenih linijah za tovorni promet, o sprostitvi blokad. Čez noč smo prišli v stanje, za katerega smo verjeli, da ga v Evropi enostavno ne more biti. Trajalo je dolgo časa, da se je vzpostavila približna normalnost.”

Finančno okrevanje EU

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Kot svetlo stran reakcij ob koronavirusu pa je izpostavil finančno plat. Za razliko od reakcij zadnje ekonomske in finančne krize, so bile reakcije ECB, Evropske komisije in mednarodnega denarnega sklada večina pravočasne, dovolj robustne, zato ni prišlo do enakih posledic, kot smo jih v Sloveniji dalj časa čutili po letu 2008. Tudi zadnji dogovor je preboj, ki je bil dosežen na julijskem Evropskem svetu, kjer smo dosegli dogovor o daleč najbolj obsežnem finančnem svežnju EU, kjer smo imeli skupaj sedemletni finančni okvir in sklad za okrevanje v višini, kakršne še ni bilo, je svetla točka, kjer se je pokazalo, da ko gre za ključne stvari z najbolj dolgoročnimi posledicami, Evropa še vedno najde dogovor.

“Vsi upamo, da bo na voljo učinkovito cepivo, zdravilo ali oboje. Napovedi so vedno bolj optimistične in smo na točki velike verjetnosti, ko se bo to našlo, a kljub temu je jasno, da nas do takrat čaka še nekaj težkih mesecev, za katere bo potrebno zelo tehtati, pa tudi kar se tiče širšega okolja, usklajevati ukrepe, kajti še ene zaustavitve javnega življenja si nobena država ne more privoščiti in temu se je mogoče izogniti samo, če  smo se iz tega, kar se je dogajalo spomladi, nekaj naučili,” je dejal Janez Janša.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR