Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je v petek na Brdu pri Kranju ob robu posveta slovenske diplomacije srečal z ministrom za Evropo in zunanje zadeve Francoske republike  Jean-Yves Le Drianom.

 

Sogovornika sta v pogovorih spregovorila o sodelovanju med Slovenijo in Francijo, pri čemer sta se dotaknila tudi sodelovanja na področju gospodarstva. Premier Janez Janša je sogovorniku predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU. V pogovorih sta pozornost namenila tudi drugim aktualnim zunanjepolitičnim temam, predvsem situaciji v Belorusiji in Vzhodnem Sredozemlju. Pogovori med slovenskim predsednikom vlade in francoskim ministrom pa so bili povezani tudi z ukrepi, ki jih sprejemata državi v zvezi z zajezitvijo širjenja koronavirusa.

Z njim se je srečal tudi zunanji minister Dr. Anže Logar

Drugi dan 24. posveta slovenske diplomacije, ki je od četrtka potekal na Brdu pri Kranju, se je na povabilo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja vodjem slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev pridružil minister za Evropo in zunanje zadeve Francoske republike Jean-Yves Le Drian, ki se v Ljubljani mudi na uradnem obisku. V uvodnem nagovoru je minister dr. Logar poudaril, da sodelovanje francoskega kolega na panelu o EU potrjuje našo skupno zavezanost strateškemu partnerstvu med državama, kakor tudi našo zavezanost jedru Evropske Unije. Francoski zunanji minister se je takoj odzval povabilu za obisk Ljubljane in za sodelovanje na posvetu slovenske diplomacije.

V okviru priprav na konferenco o prihodnosti EU, ki jo bo aktivno vodila tudi Slovenija v času svojega predsedovanja, je minister dr. Logar poudaril krepitev odpornosti EU in držav članic pred globalnimi krizami in grožnjami. Slednja, s katero je povezana tudi kibernetska varnost, je od zadnje pandemijske krize pa vse do novih hibridnih groženj tudi ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. Unija se bo v prihodnje morala osredotočiti predvsem na srednjeročno in dolgoročno oblikovanje evropskih politik za lažje soočanje s temi izzivi, je poudaril minister dr. Logar.

Anže Logar ter francoski minister za Evropo in zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian

Med drugimi temami, ki bodo zaznamovale razprave o prihodnosti EU in ki se jim bomo posvetili kot predsedujoča Svetu EU, je minister dr. Logar omenil gospodarsko okrevanje po pandemiji, spopad z negativnimi demografskimi trendi in soočanje z vprašanjem migracij. Slovenija bo ostala pozorna do tem zelenega prehoda in digitalne transformacije ter bo nadaljevala dialog o skupnih evropskih vrednotah, vključno z vladavino prava. Med prioritetami predsedovanja pa bo tudi krepitev skupne zunanje in varnostne politike EU ter podpora širitvi Unije, zlasti z državami Zahodnega Balkana.

Po ministrovih besedah Slovenija ostaja zavezana trdni, tesno povezani in enotni EU. Le taka Unija se bo sposobna učinkovito soočati s prihodnjimi izzivi ter pri tem zagotavljati mir, stabilnost in blagostanje naših državljanov.

“Želimo si več solidarnosti in manj delitev”, je svoj nagovor sklenil minister dr. Logar.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Minister Le Drian je slovenskim vodjem diplomatsko-konzularnih predstavništev podal francosko videnje EU danes in v prihodnosti, tudi v luči predsedovanja Svetu EU, ki ga bo Francija v začetku leta 2022 prevzela od Slovenije. V nagovoru je poudaril, da je bila Slovenija od nekdaj stičišče evropskih vrednot in kultur. V nadaljevanju je dejal, da se EU nahaja v ključnem trenutku, zato je še posebej pomembno, da gradimo na suvereni Evropi, ki spoštuje nacionalne identitete. Pomembno je tudi, da uskladimo naše prioritete in se dopolnjujemo pri skupnem delu priprav na predsedovanje.

Minister Le Drian je izpostavil, da: “Evropska lokomotiva Francije in Nemčije nima izključujoče vloge in v tem duhu bosta naši državi nadaljevali tudi, ko si bomo podali štafeto predsedovanja. Ključno je tudi, da pripravimo odporen sistem za migracije, hibridne grožnje in druge izzive s katerimi se sooča Unija”.

EU mora po mnenju ministra Le Driana, utrditi poleg gospodarske tudi zunanjepolitično in obrambno vlogo v mednarodnem prostoru. Minister je tudi pozdravil vlogo Slovenije v zavezništvu za multilateralizem.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran: