Izseljevanje mladih

Številni mladi diplomanti zelo iskanih področij, ki sicer imajo radi Slovenijo in se res ne bi radi odselil, razmišljajo o preselitvi v Nemčijo. Z nemško plačo bi lažje zgradili novo hišo in na stara leta bi bila njihova pokojnina višja.

Kako naj preprečimo to izseljevanje mladih sposobnih ljudi?

Veliko je še za postoriti, veliko smo že storili in rezultati bodo prišli kmalu. Zakon o dohodnini, ki prav vsem daje višje plače brez tega, da je gospodarstvo ali pa, da so delodajalci bolj obremenjeni, je velikanska sprememba.

Se pravi, brez tega, da bi bilo gospodarstvo, ki mora tudi investirati in ustvariti nova delovna mesta, z davkom bolj obremenjeno, bo vaša neto plača večja. Večja bo tudi neto plača vseh ostalih v gospodarstvu in tudi plače tistih vaših kolegov, ki so zdaj v Nemčiji, če so šli v Nemčijo, bistveno večje, bodo počasi postali primerljive s tem, kar boste lahko zaslužili v Sloveniji.

Poleg tega ima Slovenija druge prednosti, ki jih morda Nemčija nima. Slovenija je lepša. Slovenija ima to prednost, da lahko od doma do službe pridete bistveno prej kot v Nemčiji. Slovenija ima to prednost, da se razvija, Slovenija ima to prednost, da ima visoko gospodarsko rast, kar pomeni, da so priložnosti za mlade večje, da lahko napredujete hitreje. Mogoče bo vaša plača na začetku nekoliko nižja, samo boste bistveno prej dosegli nek položaj glede na to, da smo država, ki se razvija hitro, kot pa recimo v Nemčiji.

Torej, ko vse izračunate je jasno, da se vam splača ostati doma.