Iz Vidma, Kidričevega in Naklega na obisk v Evropski parlament

Strokovna ekskurzija v Evropski parlament v Strasbourg v organizaciji občinskih odborov SDS Kidričevo in Videm je bila planirala že dlje časa, a šele letos septembra se jim je ta želja uresničila. Prišlo je namreč uradno povabilo evropskih poslank Romane Tomc in Patricije Šulin.

Obiskovalci iz občin Videm, Kidričevo in Naklo na strokovnem obisku na sedežu Evropskega parlamenta; foto: TM
Blizu 100 obiskovalcev iz občin Videm, Kidričevo in Naklo se je odpravilo na dolgo pot proti Nemčiji in Franciji, na poti skozi Salzburg, München, Stuttgart, vse do Strasbourga, pa so spoznavali zgodovino in posebnosti teh velikih evropskih mest. Delegacija iz občine Naklo se je Štajercem na poti v Evropski parlament pridružila s prav posebnim namenom, da Evropi predstavi eno izmed pomembnejših slovenskih tradicionalnih jedi – Podbreško potico.

Lepote Strasbourga doživeli v treh sončnih dneh

Strasbourg, prekrasno mesto ob Renu, ki je postalo most med kulturama – simbol sprave med Nemci in Francozi ter simbol združevanja Evrope, se je po treh dneh ogledovanja obiskovalcem iz Slovenije že zelo dopadlo. Občudovali so čudovito stolnico, uživali na sprehodu po idilični četrti La Petite France – nekdanji obrtniški četrti, sprehodili so se med stavbami ob ulici Grand Rue do Rotovža.

Skupina obiskovalcev iz Občine Videm pred sedežem Evropskega parlamenta

Ob lepem, sončnem vremenu so si privoščili dolg sprehod po mestnih ulicah, panoramsko plovbo z ladjico po rečnih kanalih, osrednji del strokovne ekskurzije pa je bil namenjen ogledu Evropskega parlamenta in srečanju z evropskimi poslanci iz Slovenije.

Pozdrav nekdanjih sodelavcev iz državnega zbora; zdaj evropske poslanke Patricije Šulin in nekdanjega poslanca, zdaj kandidata za župana Občine Videm, Branka Mariniča.

Obisk sedeža Evropska parlamenta posebno doživetje

Poseben sprejem s predstavitvijo Evropskega parlamenta, dela v parlamentu in področjih, ki jih pokrivata, sta obiskovalcem pripravili poslanki Romana Tomc in Patricija Šulin, pridružili pa so se jim še poslanci Lojze Peterle, Franc Bogovič in Igor Šoltes. V galeriji plenarne dvorane je obiskovalce iz Slovenije prišel pozdravit še evropski poslanec Milan Zver.

V družbi evropskih poslank Romane Tomc in Patricije Šulin smo ujeli župana Občine Kidričevo Antona Leskovarja (skrajno desno)in predsednika OO SDS Kidričevo Marjana Petka (na levi) s soprogo.

Podbreška potica v Strasbourgu

Na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu pa je bila ob tej priložnosti prvič predstavljena še Podbreška potica iz občine Naklo. V predstavitvi je Jernej Jeglič zlasti izpostavil: ohranjanje podbreške kulinarične dediščine,

tri značilne nadeve (iz suhih jabolčnih krhljev, iz suhih hruškovih krhljev viljamovke in iz suhih tepk ter suhih jabolčnih krhljev), deset (od sedemnajstih) lokalnih sestavin, predpisan postopek peke v predpisani potičnici, certificirane mojstrice peke in njihove vrhunske rezultate na kulinaričnih tekmovanjih, postopek zaščite znaka – blagovne znamke in potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti.

Podbreška potica iz občine Naklo prvič v Evropskem parlamentu

Poleg predstavitve potice sta Daca Perne in Jure Renko prisotnim predstavila tudi Kulturno društvo Tabor Podbrezje in Občino Naklo. Ob zaključku pa je še zadišalo po Podbreški potici, saj sta mojstrici peke Barbara Pogačnik in Veronika Aljančič zrezali kar sedem potic in jih ponudili evropskim poslancem in obiskovalcem iz Slovenije.
Foto: TM