Intervju s Poskočno Katjo Kapun

V narodnozabavni oddaji Slovenski pozdrav, v družbi Poskočnih muzikantov izstopa prikupna temnolasa klarinetistka Katja Kapun, ki je v novi sezoni, do letošnjega poletja zamenjala klarinetista Dejana Krajnca, ki pa je ravno minulo nedeljo zaključil svoj nastop v oddaji Zvezde plešejo.

Katja Kapun je v glasbi že od otroštva in s Poskočnimi se pozna iz srednje šole, hitro pa se je navadila na novo vlogo in televizijo. Da v vsem zelo uživa, je mogoče opaziti iz oddaje v oddajo, zato se bo verjetno kmalu kar težko poslovila od ekipe, a kot pravi, bo zanjo ostala lepa in nepozabna izkušnja.

S Katjo, z dekliškim priimkom Godec, se poznava že lep čas, saj obe prihajava iz občine Videm. Pred leti sva se srečevali na glasbenih dogodkih, tudi na festivalih, kjer je Katja nastopila kot zelo mlada glasbenica, z ansamblom Petovia kvintet pa je dosegla tudi lepe uspehe. Nazadnje sva klepetali na prireditvi Veselo na jožefovo v Kidričevem, kjer je bila Katja gostja, njeni Poskočni muzikanti z Dejanom pa so tam nastopili. Harmonikarska skupina Veseli Jožeki iz Vidma pri Ptuju, v kateri igrata Katjin oče Jože in brat Denis, je Katji izkazala prav posebno pozornost, obiskovalci prireditve pa so ji z glasnim aplavzom povedali, da so ponosni nanjo, da jo radi gledajo na televiziji.

Katja s sinovoma in Poskočnimi na prireditvi v Kidričevem. Foto: Brane Kolednik

Ponosna na svoje haloške korenine

Katja zdaj že nekaj let z družino živi v Dupleku, a v domače Haloze se pogosto vrača, je povedala v pogovoru, pa še marsikaj zanimivega je razkrila o sebi in njej ljubi glasbi, ki je le ena od stalnic v njenem življenju. Oddaja Slovenski pozdrav na TV Slovenija je Katjo letos spomladi dvignila med zvezde.

»Priznati moram, da mi je ta vloga resnično pisana na kožo. Zelo uživam in vse skupaj je ena lepa izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila. Sedaj me čaka še snemanje zadnjih oddaj in sezona se končuje. Sploh ne morem verjeti, da se je tako hitro končalo. Delo na televiziji mi je postalo v veliko veselje in zadovoljstvo,« pravi Katja, ki je v Slovenskem pozdravu tudi razkrila od kod prihaja, kje so njene korenine. »Da sem iz Haloz, ne skrivam, saj sem ponosna na svoje korenine, kakor sem tudi sedaj ponosna žena iz Dupleka.«

Katja v družbi Blaža Švaba v oddaji Slovenski pozdrav. Foto: arhiv Katja Kapun

Ko je Katja dobila ponudbo Poskočnih muzikantov za sodelovanje v oddaji Slovenski pozdrav, ni imela veliko časa za razmislek, ostala pa je tudi brez besed. Po glavi ji je rojilo marsikaj, še najbolj pa njena družina, salon, stranke in seveda vse, kar je povezano s snemanjem oddaje. Narodnozabavne glasbe namreč nikoli ni igrala profesionalno, z leti pa je bila samo še v pomoč orkestru Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru in v ostalih pihalnih orkestrih.

Skupaj s Poskočnimi je obiskovala Konservatorij za glasbo in balet Maribor, po desetih letih pa so se fantje spomnili na Katjo in jo s tem tudi zelo presenetili. Sprejela je ponudbo, kaj dosti časa za vajo niso imeli. Zdaj se dobivajo uro pred generalko, da preigrajo program, žal pa ni časa za izredne vaje, pravi Katja, ki se prvega nastopa v oddaji spomni kot zabavnega, saj je imela ogromno tremo in cel čas občutek, da ne bo izpeljala do konca. Tega na kameri sicer ni pokazala, a ostal ji je zelo lep spomin na prvo oddajo. »Vsako oddajo poskušam uživati maksimalno, saj me do konca sezone loči le še kratek čas in nekaj snemanj. Kar malo žalostna sem, da bo kmalu konec, saj sem se v tem kratkem času v oddaji kar “udomačila”.”

Po pravici, nisem pričakovala tako pozitivnega sprejema s strani občinstva in medijev na splošno. Dejana je bilo težko zamenjati, saj je na ljudi naredil velik vtis in je tudi nek lik v ansamblu, vendar sem prepričana, da sem se sama kar dobro znašla v tej vlogi in malo popestrila vzdušje v ansamblu.«

In s kom se je Katja še posebej ujela v ekipi, ki ustvarja Slovenski pozdrav?
»Ujela sem se dejansko z vsemi, saj sem sama preprosta in dostopna, tako, da s komunikacijo in druženjem nimam problemov. Spoštujem vsa mnenja in ljudi, to pa pričakujem tudi od drugih. Res pa je, da sem se posebej zbližala z Darjo in Urško, ki ju imam zelo rada, pa seveda z mojimi Poskočnimi fanti.«

»Glasba me spremlja že enaindvajset let in mi tudi veliko pomeni. Glasba je zame kultura in način življena. Že od nekdaj me je pomirjala, kot otrok sem veliko pela in plesala, sodelovala sem tudi v folklornih skupinah, v nižji glasbeni šoli sem napisala celo dve skladbi, ki so jih kasneje učenci tudi izvajali. Glasbenika sta tudi moj oče in brat, pa tudi moža Simona Kapuna sem spoznala v glasbi. Kot klarinetist je sodeloval v profesionalnih ansamblih Juchee iz Avstrije, Zlatih 6, Lisjaki, Šank kvintet, sicer pa poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer sva se tudi spoznala.”

Simon in Katja Kapun, oba glasbenika, oba klarinetista. Foto: arhiv Katja Kapun

Zakaj ravno klarinet, kaj pa vem? Zdel se mi je zanimiv instrument in dekleta še takrat niso toliko povpraševala po njem. Moja želja po nastopanju zdaj raste, vendar sem tudi realist, brez vaje ni kvalitete in za dobro izvedbo sta potrebna čas in vaja. Vedno bolj sem zasedena z delom, res pa je, da sem že kot otrok želela stati na odru z mikrofonom v roki in peti. Takrat sem tudi veliko nastopala, pa vendar je nekje še zmeraj želja, da pa bi imela kakšen svoj komad. Ampak to so le želje …«

Katja je v svojih skoraj treh desetletjih življenja v glasbi doživela in spoznala veliko lepega, glasba je zanjo umetnost, vse, kar nas obdaja, vsak zvok, tlesk, ki ga slišimo, vsak jo dojema drugače. Pravi, da si vsak najde svojo zvrst in rada posluša glasbo, ki je tudi kvalitetno izvedena. Tudi delo na televiziji je zanjo postalo zabavno, kot da se nekdo v vesolju igra z njo in ji pošilja vse te preizkušnje, ki so seveda zelo mamljive, pravi Katja.
Prihajajo tudi konkretne ponudbe za sodelovanje, vendar se Katja zaenkrat prepušča toku in spletu okoliščin. Na prvem mestu je njena družina, potem delo v salonu, za vse ostalo bo torej še veliko časa.

Glasbenica Katja se je zelo mlada posvetila podjetništvu in lepoti

Klarinet in petje je z leti dala na stran in se posvetila povsem drugemu poklicu. Danes je uspešna podjetnica v Mariboru in ena prvi stilistk v Sloveniji. Najprej je odprla svoj salon pod imenom Studio Bodi vidna in Lumane Lash institute by Katja Kapun, ki se v kratkem odpira tudi v sosednji Avstriji. Zmeraj jo je vodila želja po uspehu in želja po neodvisnosti. Začela je doma, v dnevni sobi, nato je ob pomoči partnerja Simona odprla svoj prvi salon, v katerem je začela s prvimi tridesetimi strankami. Delala je tudi po 13 ur na dan; čez dan trepalnice, zvečer pa je delila objave po spletu in reklamirala svoje delo. Kmalu je število strank naraslo, preselila se je v večji salon, se združila s studiem Oranž, kjer sodeluje z modnim kreatorjem DH fashion, frizerji studia Oranž in Diamondee-make up.

Predava tudi v tujini, vodi izobraževanja, septembra v Sloveniji pripravlja konferenco za podaljševanje trepalnic

»Začela sem pisati tudi svojo zgodbo na poti do cilja. Izobraževanja sem nadaljevala v tujini pri priznanih predavateljih, pridobila sem tudi diplomo za predavatelja iz UK Lash instituta, postala Xtreme lashes trenerka, sledile so objave v raznih člankih in oddajah, predavanja na različnih lepotnih konferencah. Letos sem imela to čast, da sem bila ena izmed desetih mednarodnih master lash educatorjev, ki smo predavali na mednarodni konferenci v Bukarešti kar 100 stilistkam iz različnih držav. Predstavila sem avtorsko tehniko, prav tako sem bila sodnica na mednarodnem on-line tekmovanju za podaljševanje trepalnic.

Sama sem izobrazila veliko novih stilistk v Slovenije in tudi tujini, letos septembra pa sama organiziram prvo internacionalno konferenco za podaljševanje trepalnic v Sloveniji, kjer nas bodo obiskali izkušeni predavatelji z več kot desetletnimi izkušnjami.«

Delo s strankami jo je veselilo že od nekdaj, ponosna je, da se stranke vračajo in cenijo njeno delo ter trud. Tudi po Katjini zaslugi nekatere zdaj spremljati tudi oddajo Slovenski pozdrav. Do danes je opravila že preko 6000 aplikacij, uredila mnoge znane obraze, žene znanih nogometašev in še so izzivi. »Vodita me želja po kvaliteti in zdravem podaljševanju trepalnic. Nisem ena izmed tistih, ki jim je v prvi vrsti zaslužek. Zavedam se, da delam z očmi, ki so naš največji zaklad. Zato uporabljam izključno materiale, ki so preverjeni iz strani FDA inštituta v Ameriki,« pravi Katja, ki se veseli vsakega novega dneva v svojem salonu.

Družina je najpomembnejša

Največ časa in ljubezni pa Katja posveča svoji družini in kljub svoji mladosti, v aprilu je dopolnila 29 let, uspešno krmari skozi vsakodnevne obveznosti.

Družina Kapun … foto: arhiv Katja Kapun

»Doma imam tri otroke, punčko, ki septembra odhaja v 1. razred in dvojčka, ki sta dopolnila tri leta. Oba obožujeta glasbo, prepevata od jutra do večera in igrata harmoniko, tako kot dedi … Punčka pa želi postati baletka, izredno uživa v govorjenju tujih jezikov in to definitivno nima po meni. Družbo doma pa nam dela tudi rotvajlerka Lady.«

Najmlajša pri Kapunovih sta že prava glasbena navdušenca Foto: arhiv Katja Kapun

Katja se z družino pogosto odpravi tudi v rodne Haloze, že od začetka pa imajo dogovor, da so otroci dan ali dva v tednu pri babici in dediju, saj je v življenju potrebno krepiti tudi partnerski odnos, pravi Katja, ki je vneta zagovornica, da ženska mora spoštovati sebe in partnerja, biti vsak dan urejena, pa četudi je doma. »Pomembna je notranja lepota in prepričana sem, da je vse v kompletu ključ do uspešne zveze in posledično tudi zadovoljnih otrok. Otroci mi pomenijo vse, zavedam pa se tudi, da nam jih življenje da le na “posojo«. Ko odrastejo gredo po svoje, mi pa moramo ohraniti kvaliteten odnos še naprej. Moje življenje je zelo pestro, vendar sem človek, ki ne komplicira, predam se toku in mu.«

Katja v družbi prijateljic Darje Gajšek in Urške Vučak Markež na letošnjih Žarometih. Foto: arhiv Katja Kapun

»Življenje je lepše, če se zbudimo z nasmehom na obrazu«

»Živi in pusti živeti, je moja misel in vodilo. Čas je že, da se ljudje nehajo obremenjevati, kaj si bodo mislili drugi in početi stvari, da bodo osrečili druge ali se dokazali. Vsak ima svoje želje, cilje in življenje. Vzpodbujajmo, namesto, da grajamo in ne privoščimo. Življenje je lepše, če se zbudimo z nasmehom na obrazu.

Že tako je stresno samo po sebi, zato je dodaten stres popolnoma nepotreben. Upajte si, življenje je samo eno, zato izkoristite vse priložnosti ki so vam dane. Zaupajte vase in uspelo Vam bo,« je zaključila Katja Kapun.
TM, foto: arhiv Katja Kapun