Ignac Habjanič izkupiček od zamaškov doniral šestletnemu Luki

Humanitarec Ignac Habjanič zbral dobre tri tone plastičnih zamaškov in izkupiček doniral šestletnemu Luki, ki zaradi cerebralne paralize potrebuje terapije.

Vreče so potovale iz rok v roke – v skladišču so bili glavni »oranžniki«, pri tovornjaku pa vojaki. Foto: SB

Konec januarja je na železniški tovorni postaji na Ptuju potekalo že sedemnajsto natovarjanje plastičnih zamaškov na tovornjak Slovenske vojske, ki že vse od leta 2011 poskrbi za prevoz vreč, ki jih s pomočjo mnogih ekološko osveščenih posameznikov in skupin pridno polni ptujski humanitarec Ignac Habjanič.

Že vsa leta Slovenska vojska s štabno vodnico Romano Habjanič skrbi za prevoz tovora zamaškov. Foto: SB

Do tega dne so jih odpeljali dobrih 54 ton. Vmes je prišlo do krajšega zastoja, ker dotedanji odjemalec zaradi prehoda na drugi tehnološki postopek ni več potreboval zamaškov. Zato se je zbiralec Ignac obrnil med drugimi tudi na podjetje Omaplast v Grosupljem, kjer so bili pripravljeni za ceno 190€ za tono sprejeti približni 3500 kilogramov, ki so bili naloženi tokrat. Vse pa kaže na to, da bo sodelovanje potekalo tudi v prihodnje. Akciji se je namreč osebno pridružil tudi direktor Omaplasta Marko Omahen.

Pomagal tudi Kristjan Čeh, najboljši športnik MO Ptuj

Izkupiček tokrat odpeljanih zamaškov je namenjen šestletnemu Luki Brajlihu iz Poljčan, ki ima cerebralno paralizo četrte stopnje. Pri nalaganju je poleg učencev OŠ Mladika in podžupana Mestne občine Ptuj Marjana Kolariča sodeloval tudi najboljši športnik Občine Ptuj za leto 2019, Kristjan Čeh.

Pred začetkom nakladanja še skupinska fotografija vseh sodelujočih z Lukom Brajlihom in njegovima staršema ter direktorjem Omaplasta Markom Omahnom. Foto: SB

Tudi Šola zdravja s hajdinskega konca pomagala pri nakladanju plastičnih zamaškov

Vojaški ekipi pa se je pridružila tudi desetina jutranjikov v oranžnih oblačilih, ki so skupaj z Marijo Gabron prišli iz Šole zdravja na ptujskem koncu. Med njimi je bila večina iz hajdinskih skupin (Skorba, Zg. Hajdina onstran proge in Hajdina pri Kavalu), vrečo zamaškov pa sta pripeljali tudi predsednica Društva upokojencev Hajdina Anica Drevenšek in Marica Kavčevič.

Pobuda za zbiranje zamaškov tudi med upokojence

Med svoje sotelovadce, pa tudi upokojence, ne le v Občini Hajdina, ampak tudi širše po Sloveniji, želijo prenesti pobudo, da bi tudi oni v prihodnje organizirano zbirali zamaške, ki se vsakodnevno nabirajo v vsakem gospodinjstvu, v gostinstvu in med drugimi uporabniki embalaže, ki se zapira s plastičnimi zamaški.

Foto: SB

S tem zapisom želimo ponovno spodbuditi ljudi v naši okolici, pravi Silvestra Brodnjak,  da si omislijo primerno škatlo, v katero odmetavajo zamaške. Na Hajdini jih lahko poleg tega, kar zbirajo učenci v Osnovni šoli in vrtcu Najdihojca Hajdina, oddajo tudi v škatlo pred vhodom v upravne prostore Občine Hajdina, pri Mercatorjevi trgovini na Hajdini, od nedavnega pa tudi v Baru Kavalo na Spodnji Hajdini. Ignac Habjanič bo občasno prihajal in odpeljal zbrane »odpadke«, ki bodo šli v nadaljnjo predelavo. Zbrani denar pa bo spet namenjen nekomu, ki mu bo pomagal pri njegovih težavah.

Ignac Habjanič nominiran v akciji Ljudje odprtih rok

»Vsi, ki bi želeli sodelovati in dati na voljo škatlo, v katero lahko prinašamo zamaške, se naj osebno obrnejo na humanitarca Ignaca Habjaniča (040 246664) in se dogovorijo o vsem potrebnem. Vsi, ki zbiramo zamaške, si želimo le to, da bi bila njihova odkupna cena vsaj malo višja. Ob začetku leta 2011 je znašala 400€ za tono, sedaj pa se je več kot prepolovila. Ob tej priložnosti neutrudnemu zbiratelju čestitamo ob njegovi nominaciji v akciji Ljudje odprtih rok, v kateri ga je spoznala tudi širša slovenska javnost,« je še povedala Brodnjakova.

Vir in foto: Silvestra Brodnjak (SB)