Kangler v Zagrebu o nezakonitih migracijah

 

Državni sekretar Franc Kangler se je včeraj, 15. junija 2020, v Zagrebu srečal z državno sekretarko hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve Terezijo Gras. Pogovarjala sta se o situaciji v regiji na področju nezakonitih migracij.

Po odpravi ukrepov, ki so jih države sprejele zaradi omejevanja širjenja COVID-19, so številke ponovno v porastu. Slovenska policija in hrvaški varnostni organi pri svojem delu ponovno zaznavajo povečanje aktivnosti tihotapcev, ki uporabljajo nove taktike za nezakonito prehajanje meja, kar policijam otežuje učinkovito odkrivanje in preprečevanje vstopov. Državna sekretarja sta sklenila, da se okrepi možnost sodelovanja na tem področju, pogovarjala pa sta se tudi o medsebojnem sporazumu o policijskem sodelovanju.

Kangler v Zagrebu
Kangler v Zagrebu. Foto: Twitter

Hojs s predstavniki civilnih iniciativ

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj, 15. junija 2020, sprejel predstavnike treh civilnih iniciativ iz občin ob meji s Hrvaško: Sabino Homjak iz civilne iniciative Škofije, Alojza Rutarja in Ivana Ciglerja iz civilne iniciative Ilirska Bistrica ter Majo Kocjan iz civilne iniciative za Belo krajino.

Življenje ob meji

Pogovor je potekal predvsem o življenju ob meji ob povečanemu pritisku nezakonitih migracij.

“Predvsem pričakujem, da bomo z obojestranskim obveščanjem lahko skupaj dosegli, da bo nezakonitih prehodov meje čim manj in pa seveda, da bodo vsi prebivalci ob južni meji tam živeli varno.” (Aleš Hojs)

Predstavniki iniciativ so izrazili svoja pričakovanje o večji odzivnosti policije in zaostrovanju ukrepov vlade za preprečevanje nezakonitih migracij. Občine ob meji namreč živijo tudi od turizma, ki ga zadnja leta vedno bolj razvijajo, in tudi zaradi tega pričakujejo zajezitev nezakonitih migracij. Podprli so aktivnosti Slovenske vojske na meji, saj se lokalno prebivalstvo tako počuti bolj varno.

Prijeli 236 ilegalcev

V zadnjih petih dneh je policija obravnavala 236 oseb zaradi ilegalnega prehoda državne meje.

Največ jih je bilo iz Maroka (130), Pakistana (45), Afganistan (32) in Alžirije (15).

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR