Haloške občine in šole s sosedi Hrvati sodelujejo v Poletnih zabavnih igrah

V prostorih občine Videm je dopoldne potekala predstavitev projekta Poletne zabavne igre, ob tej priložnosti pa so župani in predstavniki haloških občin Majšperk, Žetale, Cirkulane, Zavrč, Podlehnik in Videm ter osnovnih šol podpisali pismo namere o sodelovanju v projektu.

V občini Videm o Poletnih zabavnih igrah osnovnošolcev; foto: TM
V projektu Poletne zabavne igre, ki ga na OŠ Videm pri Ptuju peljejo že peto leto, sodelujeta tudi hrvaški občini Bednja in Lepoglava s svojima šolama, župana omenjenih občin pa sta danes dodala svoj podpis in naznanila, da se veselita nadaljnjega sodelovanja v poletnem zabavnem projektu.
V Vidmu so se danes dogovorili, da bo tudi letošnji zaključek poletnih počitnic malo drugačen; foto: TM

Nekoč uspešni tudi z Zabavno šolo nogometa

Videmski župan Branko Marinič je povedal, da je takšno sodelovanje med občinami in šolami ob slovensko-hrvaški meji lahko mnogim za vzgled in je hkrati tudi dokaz, da jih meje povezujejo. Projekt, ki se letos nadaljujejo že v peti zgodbi in ima dobre temelje tudi iz preteklosti, ko so Videmčani z Bednjo in Lepoglavo že uspešno izvajali projekt Zabavna šola nogometa, pa je Marinič zelo pohvalil in ga tudi podprl, tako kot tudi nekateri ostali prisotni župani in ravnatelji šol z območja Haloz.

Anton Butolen, župan občine Žetale, je poudaril, da male občine dokazujejo, da znajo sodelovati in se povezovati tudi na ravni mladih. Nekateri so se strinjali, da je ta projekt velik doprinos razvoju mladih in športa, da predstavlja priložnost za predstavitev široke palete športov, s Poletnimi zabavnimi igrami pa mladi krepijo tudi prijateljske vezi, je dodala ravnateljica OŠ Cirkulane – Zavrč Suzana Petek.

V občinah in šolah v Halozah podpirajo nadaljevanje projekta; foto: TM

Zaključek poletnih počitnic malo drugače

Robert Murko, ravnatelj OŠ Videm pri Ptuju, je na kratko predstavil dosedanje aktivnosti v projektu in poudaril, da so bili doslej bili zelo uspešni, zato z zgradbo želijo nadaljevati.

»Vsako leto se zbere okrog 200 učencev iz 10 osnovnih šol haloških občin ter občin Bednja in Lepoglava in to je priložnost, ko se poletne počitnice zaključijo s prijetnem druženjem, ki temelji na športnih aktivnostih. Na takšen zabavni način želimo učencem približati športni in zdrav način preživljanja prostega časa, hkrati pa je to tudi priložnost, da učenci različnih šol, tudi iz dveh sosednjih držav, stkejo pristna prijateljstva in to ohranjajo tudi v nadaljnjem izobraževanju in življenju.

Na lanskih igrah je bil gost Marcos Tavares; foto: arhiv OŠ Videm pri Ptuju

Prav z želja po druženju in aktivnem preživljanju prostega časa vsako leto nadgradimo te naše aktivnosti, k izvedbi pa povabimo tudi znane športnike. Lani je bil naš gost Marcos Tavares, legenda kluba NK Maribor, družili smo se s Filipom Flisarjem, z nami so bili tudi člani mladinske rokometne reprezentance, ki je julija lani osvojila naslov evropskega prvaka. Naše prve poletne igre je denimo odprl svetovni boksarski prvak Dejan Zavec, … Pomembno je, da mladi osebno spoznajo tudi vrhunske športnike, ki so jim lahko tudi navdih, da se bodo na področju športa še dodatno potrudili  in vztrajali,« je še povedal Murko.

Množičnost, zabava, prijateljstvo – vse to ponudijo Zabavne poletne igre; foto: arhiv OŠ Videm pri Ptuju

Projekt sta gostom v sejni sobi občine Videm danes podrobneje predstavila učitelja videmske šole Gorazd Černila in Beno Repič, ki sta skozi fotografije in kratek film obudila spomine na lanski dogodek. Spomnimo, da so se učenci lani v treh dneh na desetih različnih postajah preizkusili v gimnastiki, golfu, nogometu na milnici, metanju frizbija, plezanju in različnih zabavnih igrah ter pobližje spoznali gasilsko opremo, odpravili pa so se tudi v terme. Kako pa bo letos, pa se bomo lahko prepričali že 26. avgusta, ko v Vidmu napovedujejo pričetek 5. Poletnih zabavnih iger.

Foto: TM, arhiv OŠ