Haloška trgatev: kjer se grozdje, glasba in stoletja starih tradicij srečajo

Jesensko obarvana pokrajina Haloz se je prebudila v čudovito praznovanje zgodovine in tradicije. Ko se septembrsko sonce razliva čez griče in vinograde, se domačini tega vinorodnega območja pripravljajo na enega najpomembnejših dogodkov v koledarju – trgatev.

 

A v Halozah trgatev ni zgolj običajen postopek obiranja grozdja. Skozi stoletja se je razvila edinstvena tradicija, ki združuje skupnost, družine in prijatelje ter obuja spomin na pretekle generacije. Vsako leto domačini ohranjajo in obujajo tradicionalno “Haloško trgatev”, dogodek, ki poudarja pomen povezanosti med ljudmi, zemljo in vinsko trto.

Srce te tradicije je obredno obiranje grozdja. Medtem ko se grozdje obira, pevci med vrstami trte zapojejo stare pesmi, ki pripovedujejo zgodbe o trti, vinu in ljudeh. Glasba, petje in ples preplavijo vinograde in ustvarijo praznično vzdušje.

Zelo pomemben del praznovanja je tudi priprava tradicionalne haloške jedi. Pridelovalci vina pa svojim gostom ponudijo letnik vina, ki je še v zorenju, da lahko okusijo sveže note, ki jih prinaša novo grozdje.

Konec trgatve se praznuje z veliko fešto. Po obredu obiranja grozdja in obroku se vse prevesi v pravo haloško veselico, kjer domačini in obiskovalci do pozno v noč praznujejo uspešno trgatev. Veselico pogosto popestrijo haloške godbe in ansambli, ki z igranjem tradicionalnih in sodobnih melodij združujejo stare in mlade.

Haloška trgatev ni zgolj praznovanje obiranja grozdja, ampak je globoko zakoreninjen obred, ki ohranja zgodovino, kulturo in duh tega posebnega kraja. Vsako leto privabi številne obiskovalce, ki želijo doživeti to edinstveno tradicijo in se povezati z dušo Haloz.

Tudi letos bo to praznovanje nekaj posebnega, saj je skupnost dokazala, da je v tradiciji moč in da so korenine, ki jih Haloze pletejo z zemljo in vinom, globlje kot kdajkoli prej.

V kolikor imate tak privilegij se tega udeležiti vas lepo pozdravljamo v naših goricah.

MR