Gregorčki sinoči zaplavali po reki Polskavi

Na predvečer "prvega pomladnega dne" so se s spustom gregorčkov tudi v Lovrencu na Dravskem polju, v občini Kidričevo, spomnili ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami simbolično poslovili od zime.

Gregorčki prinašajo pomlad, Foto: TM
Ob reki Polskavi so sinoči, na predvečer gregorjevega, malo po 18. uri obudili staro ljudsko šego in pozdravili daljši dan s spuščanjem gregorčkov.

Dogodek je že drugič pripravila Zveza kulturnih društev občine Kidričevo v sodelovanju s člani PGD Lovrenc na Dravskem polju in odziv je bil naravnost odličen. Okrog 300 občanov, največ je bilo otrok, se je sprehodilo od športnega igrišča v Lovrencu na Dr. polju do reke Polskave, kjer so spuščali gregorčke.

Na predvečer gregorjevega so tudi v Lovrencu na Dr. polju v vodo spustili gregorčke. Foto: TM

Pri Polskavi so jih čakali tudi že izdelani gregorčki, tam so bili lovrenški gasilci, ki so skrbeli za varnost vseh udeležencev dogodka. Sicer pa so večino gregorčkov otroci prinesli s seboj, izdelali pa so jih v vrtcu in šoli, kar je zelo pohvalno.

“Za otroke je to posebno doživetje,” je povedal župan Leskovar

»V Občini Kidričevo smo zelo veseli, da se odvijajo taki dogodki. Že pred dvema letoma, ko je bil prvi tak dogodek, smo bili prijetno presenečeni nad odzivom, lani dogodka žal nismo mogli izpeljati, saj je Polskava poplavljala, letos pa smo to ponovno obudili. Ponosen sem na Zvezo kulturnih društev v naši občini, na lovrenške kulturnike in gasilce, ki to prirejajo. Takšne dogodke podpiramo, saj se imamo ob obujanju starega običaja prijetno, za otroke pa je to posebno doživetje. S tem dogodkom smo tudi pozdravili začetek pomladi, nekaj lepega, novega, polno pričakovanj, kot je tudi življenje samo. Lepo je,« je na predvečer gregorjevega povedal kidričevski župan Anton Leskovar.

Otroci so ladjice z gorečimi svečkami spustili po reki Polskavi; foto: TM

Luč so na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo

God sv. Gregorja je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljal za prvi pomladni dan. Dan je takrat že toliko daljši, da obrtniki pri svojem delu niso več potrebovali umetne razsvetljave, zato so luč na predvečer gregorjevega simbolično vrgli v vodo. Tako so zmagoslavje daljšemu dnevu  nad nočjo praznovali s simboličnim metom luči v vodo.

Gregočki so zaplavali po Polskavi; foto: TM

Voda pa ni odplavila samo teme, pač pa tudi vse tegobe, ki so morebiti pestile ljudi. V zadnjih letih se ta šega vrača v številne kraje po Sloveniji in razveseljuje predvsem otroke. Ti tako pred praznikom izdelajo gregorčke, različno oblikovane ladjice oziroma hišice iz papirja, kartona lesa ali drugih materialov, na katerih so pritrjene svečke, nato pa jih spustijo v vodo.

Foto: TM