Golobove laži ob prazniku dela: dvakratna uskladitev pokojnin le dimna zavesa, Janković pa zanemarja nezadovoljne delavce

Ob prazniku dela, 1. maja, je predsednik vlade Robert Golob v svoji poslanici hvalisavo izpostavil dvig minimalne plače in dvakratno uskladitev pokojnin. Vendar pa te trditve ne odražajo dejanskega stanja v državi, saj so mnogi upokojenci z najnižjimi dohodki še vedno prisiljeni živeti v težkih razmerah, delavci pa se soočajo z nezadovoljstvom nad pogoji dela. Ljubljanski župan Zoran Janković je podprl predsednika vlade in zanemaril proteste delavcev, trdijoč, da je stanje v Sloveniji “zelo dobro”.

 

Evropska poslanka Romana Tomc je opozorila, da Golobove trditve o dvakratni uskladitvi pokojnin ne držijo, saj je bila realizirana le ena redna uskladitev. Poleg tega je vlada zavrnila izredno uskladitev, kljub temu da bi bila ta zaradi inflacije povsem utemeljena.

Vlada je ignorirala predlog Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za izredno uskladitev pokojnin, zaradi česar so se pokojnine v letu dni povečale zgolj za 5,2 odstotka, ob 9,4-odstotni letni inflaciji. To najbolj prizadene upokojence z najnižjimi dohodki, pa tudi delavce z nižjimi dohodki, ki se soočajo z visokimi stroški življenja.

Na Rožniku je ljubljanski župan Zoran Janković izrekel podporo premierju Golobu in zanemaril dejstvo, da se država sooča z valom protestov zaradi nezadovoljstva nad pogoji dela. Medtem ko Golobova vlada uživa udobno večino, bi bilo pričakovati, da se bo ukrepalo za izboljšanje razmer, namesto da se poveličuje in hvalisa z nerealiziranimi ukrepi.

V luči podražitev in naraščajočega nezadovoljstva se bodo upokojenci in drugi nezadovoljni državljani združili na četrtem upokojenskem protestu. Napočil je čas za ukrepanje in izboljšanje razmer za vse državljane, ne pa za prazne obljube in posmeh tistim, ki se soočajo s težavami.

MR