Glasbena šola Karola Pahorja Ptuj praznuje 140-letnico delovanja

Glasbena šola Karola Pahorja Ptuj praznuje letos 140-letnico delovanja in sinoči so v športni dvorani OŠ Ljudski vrt s prav posebnim muzikalom proslavili visok jubilej glasbenega šolstva na Ptuju. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor.

Ob visokem jubileju je Glasbena šola Karola Pahorja Ptuj z vsemi, ki soustvarjajo pestro glasbeno dogajanje na šoli, pripravila avtorski muzikal z naslovom Domišljije iz harmonije, v njem pa razkrila vse skrivnosti prebivalcev notnega črtovja. Polna dvorana OŠ Ljudski vrt je ustvarjalce muzikala na koncu pospremila z glasnim aplavzom.
Sinoči je vodstvu glasbene šole in učencem čestital tudi ptujski župan Miran Senčar in v svojem nagovoru poudaril, da je glasbena šola v najstarejšem slovenskem mestu zelo pomembna institucija, brez katere skorajda ne mine noben dogodek v mestu. Ptujska glasbena šola Karol Pahorja Ptuj je ob letošnjem kulturnem prazniku za 140 let neprekinjenega delovanja že prejela najvišje občinsko priznanje Veliko oljenko za dosežke na ustvarjalnem in poustvarjalnem področju ter prepoznavnost v širšem prostoru, župan Senčar pa je glasbeni šoli sinoči izročil še protokolarno darilo MO Ptuj.

S skoraj 600 učenci in 40 akademsko izobraženimi profesorji sodi šola med večje glasbene šole v Sloveniji

Začetki v ptujski glasbeni šoli so bili leta 1878 ob ustanovitvi skromni in najprej je šolo obiskovalo le 17 učencev, danes pa je ta številka že blizu 600 in s tem se šola uvršča v ospredje kot ena največjih glasbenih šol v Sloveniji.

Danes je to šola z dolgoletno tradicijo, ki je vzgojila generacije mladih glasbenikov in baletnikov. Svoje prve note je v tej glasbeni šoli zaigralo lepo število ljubiteljskih glasbenikov, ki jim glasba lepša in plemeniti življenje, ter poklicnih glasbenikov; virtuozov in pedagogov, ki svojo ljubezen do glasbe prenašajo na nove generacije doma in v tujini.

»Šola od leta 1975 nosi ime po nekdanjem ravnatelju, skladatelju in glasbenem pedagogu Karolu Pahorju. Tako kot nekoč je Glasbena šola Karol Pahor Ptuj tudi danes pomemben dejavnik kulturnega življenja na Ptuju in njegovi okolici.

S skoraj 600 učenci in 40 akademsko izobraženimi profesorji sodi šola med večje glasbene šole v Sloveniji. Učenci svoj talent in nadarjenost potrjujejo z vrhunskimi rezultati na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, redno nastopajo na šolskih prireditvah in številnih priložnostnih nastopih izven šole. Skoraj v vsaki generaciji pa se najdejo odlični posamezniki, ki se odločijo svoje šolanje nadaljevati na konservatorijih in nato na visokih šolah za glasbo.

Predšolska glasbena vzgoja, glasbena pripravnica, plesna pripravnica, balet, inštrumenti s tipkami, trobila, pihala, brenkala in petje so standardni programi, ki jih šola izvaja. Veliko pozornosti je namenjeno tudi komorni in orkestrski igri.

V okviru nadstandardnega programa v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj deluje tudi jazz oddelek, ki izvaja programe jazz klavirja, kitare, saksofona, trobente, bobnov, kontrabasa/bas kitare, jazz petja ter jazz teorije in ritmičnega branja,« je ob jubileju povedal dolgoletni ravnatelj Štefan Petek.

Utrinek iz muzikala; foto: Urad predsednika republike

Predsednik republike na 140. obletnici ptujske glasbene šole

Predsednik republike Borut Pahor je bil včeraj častni gost osrednje slovesnosti ob 140. obletnici Glasbene šole Karola Pahorja Ptuj. V slavnostnem nagovoru je predsednik Pahor ravnatelju Štefanu Petku in zaposlenim v šoli izrekel čestitke ob praznovanju visokega jubileja. Spomnil je na sijajno sodelovanje urada predsednika republike in Zveze slovenskih glasbenih šol, ki je vrhunec doseglo v letu, ko smo praznovali 25. obletnico samostojne države.

Predsednik Pahor je ravnatelju ptujske glasbene šole izročil posebno protokolarno darilo – zastavo Republike Slovenije. Foto: Urad predsednika republike

Ob tej priložnosti pa je predsednik Pahor ravnatelju ptujske glasbene šole Štefanu Petku izročil posebno protokolarno darilo – zastavo Republike Slovenije v znak hvaležnosti za pomembno poslanstvo – ohranjanje tradicije glasbenega izobraževanja, navdihovanje mladih talentov in spodbujanje ljubezni do glasbe.
Foto: Urad predsednika republike, TM