Geološke značilnosti odseka avtoceste pri Stanošini v podlehniški občini

V Prirodoslovnem muzeju Slovenije (PMS) v Ljubljani bo predvidoma do 18. junija na ogled razstava Geološke značilnosti odseka avtoceste pri Stanošini v občini Podlehnik.

Najdišče Podlehnik; foto: Franc Golob
Gradbena dela na avtocestnem odseku med Draženci in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje so bila odlična priložnost za najdbe kamnin, mineralov in fosilov. Okoli 150 izbranih primerkov iz zbirk Viljema Podgorška, Francija Goloba in Dejana Šauperla je trenutno na ogled v Ljubljani.

Fosile in minerale odkrili tudi v Halozah

Avtorji razstave so Viljem Podgoršek, Mirjan Žorž, Matija Križnar in Miha Jeršek. Slednji, vodja Kustodiata za geologijo pri slovenskem nacionalnem naravoslovnem muzeju, je povedal, da je v šestih vitrinah razstavljena geološka dediščina z novega odseka spodnjepodravske avtoceste, ki sta jo zbrala Viljem Podgoršek in Franci Golob.

Kalcit najden pri Podlehniku; foto: Miha Jeršek

Predstavljeni so primerki kamnin s fosili ter kristali kalcita in kremena ter še nekaterih drugih mineralov. Posebnost je še organska snov bitumen, ki je v drobnih prevlekah in kapljicah, je še povedal Miha Jeršek.

16. maja bodo ob razstavi priredili še predavanje

Razstava Geološke značilnosti odseka avtoceste pri Stanošini v občini Podlehnik bo na ogled predvidoma 18. junija 2019. Jutri, 16. maja v Prirodoslovnem muzeju Slovenije organizirajo še strokovno predavanje, na katerem bo predaval Viljem Podgoršek, lastnik  Geološko-paleontološkega muzeja Pangea v Dragonji vasi pri Kidričevem.

viljem
Viljem Podgoršek na predstavitvi najdb na spodnjepodravski avtocesti v muzeju Pangea; foto: TM

V muzeju Pangea je videti nekaj tisoč kamnin, ki jih je profesor geografije in zgodovine prinesel s svojih raziskovalnih potepanj z vsega sveta, lani pa je tem najdbam dodal še minerale in fosile z območja Haloz. Predavanju bo sledila slavnostna podelitev Zoisovega priznanja.

Foto: Miha Jeršek, Franc Golob